Helt vettlöst?

Det finns de som tycker att det är vettlöst att rida bettlöst. Till del verkar det ännu vara så inom dressyren. Det finns förvisso möjlighet att tävla bettlöst, men bara i särskilda klasser som är öppna bara för bettlös ridning. Annars är det som vanligt, och det är ju mest bara vanliga tävlingar med bett som erbjuds. Och nosgrimma, ja. Vare sig det behövs eller inte...
 
Man ska inte göra annorlunda bara för att. Och allt som är nytt är inte bra, och allt som är bra passar inte alla. Men att vara öppen för nya saker, så länge de är hästvänliga och säkra, det kan väl bara vara bra.
 
Aska är väldigt känslig och lyhörd. Överallt. Det är svårt att sitta stilla nog. Hon blir inte dum för att man inte klarar det. Men hon går bäst när vi rider bäst. Och sitter stilla. Att vara tillräckligt mjuk och stilla i handen är kanske allra svårast.
 
Vi har testat att tömköra bettlöst med lite olika varianter, både kapson och med ringar fästa i nosgrimman (remontgrimma). Hon ser verkligen ut att gilla det. Kommer till ro på ett fint sätt. Men att rida med kapson kändes inte lika bra.
 
Vi hittade Peppes gamla bettlösa träns och testade det Lite ovant för ryttaren, men hästen började frusta nästan direkt. Och det gick bra. Visst kan man välja en bild där hon ser helt vild ut (jag kunde inte motså frestelsen att ta med den första bilden), men sanningen är att hon var precis som vanligt. Pigg och glad, och vi uppfattade att hon gillade upplägget.
 
Jag tänkte att man kunde köpa ett bettlöst träns som är lite smidigare än det vi har. Lite elegantare och med tunnare tyglar. När jag kikade på utbudet blev jag förvirrad. Det fanns hur mycket som helst... Så nu hoppas jag på er bloggläsare: Du som har erfarenhet av olika bettlösa träns får gärna berätta vad vi ska välja och varför. Vilken modell och funktion är bäst och hur ska man tänka om inverkan?
 
 
 
 
 
7 kommentarer
Anonym

Jag har kört sidepull (med mjuk eller hård nosdel beroende på häst) i första hand och hackamore på nån som behövt lite mer broms. Ett mjukt sidepull är ju likt en remontgrimma som ni redan kunnat testa.

Svar: Tack! Av läder eller annat material?
Stuteri Kry

Anonym

Jeg rider for tiden med en soft hackamore. Lidt mere men meget fin kontakt end når jeg rider bidløs med min micklem trense.
Jeg er ved at blive fan af at ride bidløs også.

Svar: Tack! Låter som du hittat något som passar er.
Stuteri Kry

Anonym

Jag har testat sk cross-under på islandshäst och tycker inte det funkar jättebra... det ger inte den eftergift jag önskar utan hakar liksom i under ganascherna. Remmen som ligger underst låser mot den andra... svårt att förklara men.....

Svar: Tack, jag tror jag förstår vad du menar.
Stuteri Kry

Anonym

Jag har testat sk cross-under på islandshäst och tycker inte det funkar jättebra... det ger inte den eftergift jag önskar utan hakar liksom i under ganascherna. Remmen som ligger underst låser mot den andra... svårt att förklara men.....

Svar: Det är nog samma funktion som på det vi testade, och det var OK, men kändes inte helt optimalt. Kanske fungerar det bäst just med dessa tjocka remmar, men känns klunsigt, så jag ska nog fundera på annan lösning. Du stärker de tankarna.
Stuteri Kry

Hanna

Hej Helena!
Jag har testat en uppsjö av olika bettlösa modeller och det jag upplevde fungerade bäst på min förra häst var ett sidepull (jag hade i rep men läder fungerar säkert lika bra). Tyckte det blev tydligt för hästen att förstå och gav en direkt eftergift. Sen har jag även ridit i en helt vanlig lädergrimma, fungerade toppen det med :)

Jag har även provat både grimma och sidepull på min nuvarande unghäst (hon är lika gammal som Aska), och hon är inte lika förtjust i bettlöst så jag antar att det är högst individuellt vad som fungerar.

Hoppas ni hittar en alternativ som passar er och tack för en fin blogg!
Hanna

Svar: Tack för din input och för berömmet! Tror också hästar är olika, men många verkar gilla sidepull ser jag av kommentarerna här. Så det ska vi nog testa!
Stuteri Kry

Anne

Jag har anv bettlöst träns i 16 år på min ena och köpte en till hennes dotter med(finns ff på Börjes), men anv inte skänklarna som finns på den, för det gillar ingen av mina hästar. Rider oxå med grimma och repgrimma ute. Eftersom jag är w.ryttare, så får vi anv bosal på tävling, vilket är kanon, men den måste man vara väldigt snäll i handen med, precis som man måste vara med sidepull.

Svar: Tack för dina erfarenheter. Ja, snäll i handen bör man förstås alltid vara, och även bettlöst varianter kan vara skarpa. Hur utrustning fungerar beror till stor del på oss som ryttare och kuskar.
Stuteri Kry

Helena

Tack till alla som delat erfarenheter så generöst!