Jag fortsatte nynna på Staffansvisan, som är en av mina favoriter till lucia. Det är nog fler än jag som funderat på "femte fålen apelgrå". Och jag har ju dessutom fem hästar just nu. Eller är det bästa fålen? Varianter finns på denna visa, både vad gäller melodi och text.
Det finns mer än en version av texten, och i en går man noga in på hästarnas färger. Jag tolkar det som att Staffan hade två fuxar och tre skimlar, för nog är både de vita och den apelgrå avblekbara skimlar i olika stadier. Eller är den apelgrå något annat?
Två de voro röda,
Vi tackom nu så gärna.
De tjänte väl sin föda.
Allt för den ljusa stjärna.
Ingen dager synes än,
Stjärnorna på himmelen de blänka.
Två de voro vita,
Vi tackom nu så gärna.
De va de andra lika.
Allt för den ljusa stjärna.
Ingen dager synes än,
Stjärnorna på himmelen de blänka.
Den femte han var apelgrå,
Vi tackom nu så gärna.
Den rider själva Staffan på.
Allt för den ljusa stjärna.
Ingen dager synes än,
Stjärnorna på himmelen de blänka.
Nu är ju Aska inte grå, även om hennes mor Muska var det. Men apelkastad kan man nog säga att hon är. Hon har tydliga sådana mönster sommartid, och när jag klippte henne kom de fram även nu. Muska skiftade också lite, och frågan är hur det var med Askas far Alvedon Kry.
En del kallar det "trivselfläckar" och det tror jag beror på att apelkastningen bara syns när hästen är kort och blank i pälsen. I den långa vinterraggen suddas dessa skiftningar ut. Alla hästar har dem inte, men jag tycker det är vackert. Exmoorponnyn nedan är ett tydligt exmpel.
Namnet apelkastning lär komma av att skiftningarna är ungefär äppelstora. Om man tänkt sig att någon kastat äpplen på hästen, eller om kastning bara avser färgskiftningen tror jag att jag låter vara osagt.
Ofta syns apelkastningen bäst på mörka hästar, och Aska har ju en lite mörkare nyans än många andra fjordingar. På avblekbara skimlar syns det väl i unga år, men försvinner ju tyvärr sedan. Men även innan dess kan det vara väldigt olika, som syns på skimlarna här.
Ja, när jag tänker på det så är det nog bästa fålen apelgrå, som jag har. Fast hon inte är så grå. Men rider på henne gör jag! Och vattnar också.
Är apelkastat vad norrmännen kallar borket?