Bättre man?

Blir något sant bara för att tillräckligt många påstår det tillräckligt många gånger? Ibland kan man förundras över hur somliga påståenden rullar runt som sanningar, som många verkar tro på, fast det inte finns någon grund för dem. Kanske för att man så gärna vill att det ska vara sant. Lite som en placeboeffekt.
 
En sådan sak som jag reflekterat över är påståenden om manen på fjordhästar (och kanske andra hästar med, men det är just för fjordhästar jag lagt märke till det). Så fort någon tycker att deras hästs man är för mjuk och vek, kanske plymar ut eller bara inte är så kraftig och stadig som man hoppas, så dröjer det inte länge förrän någon kommer och tröstar. Man kan få läsa att om du bara klipper ner den helt så kommer den att växa upp kraftigt och stark.
 
Aha, och hur skulle det gå till då? Ja, lite kan det ju ligga i det att om man kapar ner en lång man som lagt sig eller plymar ut, så kommer den förstås att växa upp rak och fin sedan. I alla fall tills den nått en viss längd.
 
Men hur tjocka och stela hårstråna är hos en individ lär knappast påverkas av klippning. Det är arv och så lite utfodring som påverkar det.
 
Ja, och så tid förstås. Nästan alla föl har rätt len och vek man, och under unghäståren så blir den styvare och kraftigare hos de flesta. så det är klart; att klipper man ner den så kommer den upp lite kraftiga och bättre. Den hade ju blivit bättre ändå...
 
Och på hösten så får väldigt många fjordhästar mer spretig och hängig man. Det är lättare att hålla den snygga utställningsfrisyren sommartid. Speciellt svårt blir det med blötsnö. Om den är lite lång då så säckar den ihop totalt och är svår att få ordning på. Svårt att klippa bra också om det börjar trilla framåt, som det gärna gör.
 
Jag kör därför med lite kortare frisyr vintertid, men inte superkort. Håller man efter den så är det ju så enkelt att hela tiden ha dem hyfsat fina. Klippning var tredje vecka är ett bra sätt att hålla jämna steg. Om man gör på det viset så slipper man att det plymar massor, men det mesta av detta verkar ändå försvinna med vinterpälsen, så jag bekymrar mig inte så mycket.
 
Men jag har träffat en hel del fjordhästar med lång man, inte minst ston som kommit till oss för betäckning. Jag har då som regel frågat om jag får lov att klippa och oftast fått det. Då har jag passat på att se vad som händer om man inte snaggar - kan den resa sig ändå.
 
Och ja, det kan den. Det tar några veckor, men om man klipper bort allt utom cirka fem centimeter (lite beroende på), så kan man klippa igen efter 2-3 veckor och faktiskt få till en helt OK frisyr. De blir helt enkelt snabbare presentabla så. Om man inte känner någon sådan brådska så går det förstås att snagga helt först. Men det blir varken tjockare eller tunnare oavsett strategi. Fast visst hade det varit bra om det varit så enkelt...
 
0 kommentarer