Slita skorna rätt

Har du funderat på hur din häst sliter sina skor? Vi pratade om det senast hovslagaren var hos oss. Jag har mest kikat på om skorna är lika slitna på in- och utsida, dvs om de rör sig korrekt eller belastar och sliter snett.
 
Men jag fick en ny tanke när han visade mig Askas skor. Hon har haft både fram- och bakskorna en skoperiod. Och bakskorna var de som var mest slitna. Vi tolkar det som att hon arbetar som man önskar, alltså att hon tar en förhållandevis stor del av vikten på bakbenen, och använder dem aktivt. Det var nästan inget kvar av sömskallarna bak. Och skorna var tunnslitna.
 
Så känns det när man rider också. Inger brukar säga att man ska börja trava med bakbenen först. Det förstod jag aldrig på Desolett. Inte hon heller, tror jag. Men med Aska kan jag få just den känslan. Det är lätt att få henne i en bra form, att arbeta bakifrån och fram. Intressant!
 
Jag delar en bild på Mercedes senaste skor också. Hon har sula fram sedan länge, och vi vet knappt varför, men det fungerar och ingen vågar ändra ett vinnande koncept. Har en häst haft samma hovslagare i mer än tio år så kan han få bestämma. Han kan mer än jag om detta.
 
Först hade hon gummisulor, men de senaste gångerna har hon haft lädersula, och med silikon under. De är snygga från start, och i slutet av skoperioden är de rejält slitna. Ibland har det gått hål på sulan. Men hoven ser väldigt bra ut under. Så verkligheten får vara facit, eller något sådant.
 
 
0 kommentarer