Ta fina bilder

Jag gillar verkligen att fotografera. Men jag inser att jag saknar massor av kunskap. Antagligen en hel del tid och tålamod också. Att sitta och fixa bilderna i datorn är inte riktigt min grej. Och jag kan nästan inget om trix och inställningar. Jag ser ljuset och fångar ögonblicket. Ibland blir det bra, ibland inte.
Men i förra veckan fick jag chansen att lära lite. Vi hade en riktigt härlig personaldag med utomhusaktiviteter. Halva gruppen började med guidad promenad för att leta svamp. Fast det fanns nästan inen svamp alls efter torrt väder. En fin runda blev det ändå. Man kunde ta bilder där med.
Andra gruppen fick en kortkurs i naturfotografering. Jag var i den grupp som började med det, och som gick ut i skogen på eftermiddagen. Våra uppgifter blev att träna på att se och fånga linjer som för blicken in i bilden samt att träna på placeringen av motivet i bilden. Att inte lägga det precis i centrum utan hellre på någon av 1/3-linjerna. Så här till exempel:
Jag gick ut och testade. Provade olika fokus, olika skärpedjup, olika ljus och vinklar och olika motiv. Det var inte lätt i alldeles för starkt och bra solsken, även om det var vackert och skönt att vara ute. Men det var roligt! Jag delar med mig med en del av experimentbilderna från denna dag. Tänk vilket bra jobb jag har, förresten!
Här kommer en del av dagens bilder, och även några exempel på hur man kan testa sig fram och kanske tycker olika vad som är bäst.
 
 
 
 
2 kommentarer
Anna O

Det är roligt med sådana övningar! För en fem-sex år sedan gick jag en helgkurs med en natur- och resefotograf (postar länk separat om det skulle bli spammärkt) som helt enkelt handlade om att lära sig hantera sin egen kamera bättre. Tyvärr har jag inte hållit igång kunskaperna - men bilderna jag tog de närmaste månaderna efter det var definitivt mycket intressantare än de jag vanligen tar - också för att jag tog ut svängarna mer. Sånt man tappar bort när man inte är fotograf på riktigt, och inte uppehåller den kreativa muskeln så bra. OBS! Tips!

Jag tycker att bilderna nummer 5 och 10 är oslagbart intressantast (=bäst, i mina ögon). Det enda som gör att jag inte tycker att 5 är oslagbart bäst är att den bruna hästen är oskarp - det är den inte på de följande två eller tre - men kompositionen med de två i högerkanten är mycket mer intressant än de andra. Jag gillar när man kan få till en annorlunda vinkel utan att göra våld på de klassiska ide´´erna om hur man ska få en häst att komma till sin rätt på ett foto. 16, 17 och 18 är också bra men mer konventionella.

Väldigt tjänstvilliga modeller tycks ni ha haft!!

Svar: Tack! Kul att läsa dina reflektioner! Jag lekte med väldigt kort skärpedjup och att låta den bruna bli oskarp, så det var inte otur. Sedan är det en annan sak om man gillar det... Testade därför andra varianter med. De går förstås beskäras om som namn önskar. Som vanligt är dessa helt oredigerade. Hinner helt enkelt inte. Eller vill inte...De andra är som sagt mer intetsägande, men hyfsade hästbilder, på nyfikna modeller.
Stuteri Kry

Anna O

https://www.antoniosa.com/


Svar: Blev som du anade spam-varning, men jag ska kolla länken strax!
Stuteri Kry