Höra samman

Flockliv är väldigt viktigt för välfärd och trygghet för en häst. Mycket viktigare än många av oss förstår, och mer komplext också.
 
Det är väldigt mycket mer än en rak rangordning, och hur olika hästar samverkar kan variera med situation. Man kan alltid lära mer, och det är intressant att studera hur flocken agerar.
 
När Brusali kom tillbaka till oss fick hon hålla sig på sin kant. Och sedan fortsatte Aska att jaga henne när jag kom med foder. Jag undrade varför hon var så arg.
 
Fast sedan såg jag att det var hon bara precis när fodret kom. Sedan kunde Brusali äta ihop med Aska. Men hon äter oftare ihop med Brimi. Finja skulle hon aldrig äta med, men det kan Aska och Brimi göra. Oftast börjar de tre med att dela balja. Sedan går Brimi till Brusali och Aska går iväg till en egen.
 
Brimi och Brusali traskar runt i hagen tillsammans - de är goda vänner igen. Samma ålder, och samma behov av att kolla in världen.
 
Men när jag kommer så är det nästan alltid någon av de båda unghästarna som kommer och står bredvid Aska och hoppas. Tittar med samma förväntan som hon. Oftast Brusali, ibland Brimi och ibland båda.
 
När de vilar så ligger Aska och Brusali nära varandra. De väljer nästan alltid den östra delen och så vilar Finja och Brimi vid den västra öppningen.
 
Så alla har en massa olika relationer i den lilla flocken. Och alla hör samman. Alla har någon som kan klia dem, och det är viktigt för en häst. Någon som håller vakt och så en vän att ha det bra med - det behöver alla!
 
1 kommentar
https://siliiins.blogg.se/

Såå fina bilder på dem :)

Svar: Tack :-)
Stuteri Kry