Vintern kämpar sig kvar

Redan tidigt hade vi några underbara ljumma dagar. De följdes av lite kallare väder, och så mycket kallare. Till påsk fick vi snö och isande vindar. Och i onsdags föll det stora flingor igen.
 
Hästarna, som nästan är helt avfällda nu, stod där i sina tunna sommarkläder och tuggade frukost allt medan snön lade sig som ett tjockt lager på ryggar och manar. Fast de såg rätt nöjda ut. Det var nog mest jag som frös..
 
Vinteroverallen hänger med än, och ibland blir det bara tröja och byxor - det skiftar fort. SÅ fort solen kommer fram och det blir lä så blir man varm. Och får gå in och byta om.
Fåglarna kvittrar mer och mer intensivt. Orkestern fyller på med nya röster, och hackspettens virvlar passar bra in med. Vårblommorna kämpar sig upp, och snart är det nog inte bara enstaka vitsippor, utan ett vitt hav. Inte av snö längre då...
 
Så nog blir det vår, snart. Jag har bokat tid för att skifta till sommarhjul på bilarna. Och jag har vaccinerat Finja med stelkramp ooch influensa. Eller rättare sagt: hon är vaccinerad för att kunna ge sitt föl ett bra skydd. Själv hade hon nog bra redan, men nu fick hon en extra dos för att få rejäla halter med antikroppar mot dessa sjukdomar, så att hon kan ge dem till fölet i råmjölken.
 
Den sprutan ska de ha 1-2 månader innan fölning. När nu det är... Jag valde att vaccinera precis en månad innan elva månader. För lite brukar hon gå över. Men hon är redan gigantisk. Grannarna undrade lite försiktigt om hon skulle ha föl, eller... Jo, annars hade hon varit hemsk. Nu är hon bara stor och tung, och rätt OK med det. När alla andra vilade sig så här så var hon faktiskt ute och skrotade omkring i hagen.
 
Vi väntar med spänning. När snön faller känns det bara bra att det ska dröja några veckor till. Men i mitten av maj får hon gärna föla i ljuvligt vårväder - det ser vi fram emot!
 
2 kommentarer
Anna O

Det här fick mig att börja fundera. Är det verkligen så att hästarna när de har fällt alla de där långa håren har helt och hållet bytt till sommarpäls? Finns det bara två lägen - sommarpäls och vinterpäls och så fällningen förstås? Jag har aldrig tänkt något annat, men nu när jag tittar på de här bilderna så verkar det inte riktigt rimligt. Skulle det alltså inte vara någon större skillnad i hur de är "klädda" på de här bilderna mot en sommardag med tjugofem grader i skuggan? Om man tänker att naturen utrustat hästarna med de det behöver så skulle det vara rimligare att de hade ett mellanläge också.

Och det har de väl? Den där tjockare pälsen man ser att de har på höstkanten, mot slutet av betesperioden, är det verkligen den fulla tjocka vinterpälsen?

Bara frågor, för det här har jag aldrig funderat på tidigare.

Svar: Nej, det var nog lite överdrivet skrivet. De är inte lika avklädda som i juni. Det är en lång process och ännu återstår de sista resterna av vinterpälsen. Det blev tydligt när Desolett tappade sina zebraränder helt em bit in i maj. Och de börjar öka på pälsen igen redan i augusti. Så riktig sommarpäls i juni och juli ungefär.
Stuteri Kry

Anna O

Tack för att du redde ut den kognitiva dissonansen. Jag kunde inte för mitt liv få ihop min inre bild av den tunna blanka pälsen en riktigt varm sommardag och de här bilderna av hästar som snön lägger sig på!

Svar: Nej, men ingen tvekan om att det mesta är fällt. Och när det föll snöblask igår i många timmar frös de innan de fick mera foder. Brrr!
Stuteri Kry