Bloddroppar

När jag hade ridit klart i söndags såg jag det. Bloddroppar på insidan av Askas höger bak! Men det hade ju känts superbra på träningen nyss? Inte hade hon väl ens slagit på sig själv?
 
Vi hade ridit ett kort dressyrpass på banan. Första halva varvet i skritt var lite segt. Jag tänkte att hon funderade på den stora traktorn som slog gräs alldeles utanför banan. Sedan gick hon bara bättre och bättre. Lösgjord och fin, pigg och taktmässig. Bogarna så där härligt fria som de blir ibland. Och en frustande nöjd häst.
 
Jag petade på bloddroppen mitt på skenan - det fanns inget sår där, och inte heller vid den på kotan. Blodet kom inte därifrån.
När jag kollade bättre såg jag att det droppade lite, och det kom från bakre delen av juvret. Där fanns ett djupt jack och en stor flik. Pyttelite blod på svansens insida fanns också.
 
Såret var inte helt färskt, kanske sedan natten eller till och med slutet av dagen innan. Jag hade sett till hästarna i hagen på morgonen, men såg inget konstigt. Jag hade inte kollat brunst då, och inte innan jag red heller. Jag hade borstat och gjort henne klar för ridning. Svansen fick bara två tag, så jag såg inte såret som fanns. Det blod som antagligen funnits tidigare var nog bortsköljt av ett rejält regn förut.
 
Jag vet inte hur hon fått sitt sår, men Aska är bäst i hagen på att klättra omkring på omöjliga platser i hagen. Det finns stenar och vassa grenar, om man nu måste in mellan enbuskarna Och nyponsnår. Nackdelen med att låta dem skava på betet, för att inte bli för tjocka.
 
För sent att sy, så det blev koll, lite tvätt och flugsalva runtom. Svansen skyddar rätt bra. Hon verkar ju inte nämnvärt påverkad, eftersom jag ju inte ens märkte det på ridningen.
Men frågan är om det kommer läka så bra att jag kan tävla nästa helg (om en och en halv vecka)? Jag hade sett fram emot att äntligen få delta i 50+ cupen då. Första gången jag uppmärksammade den kunde jag inte, andra var jag anmäld men Desolett blev halt. I fjol var jag med en dag - tänkte det räckte på Askas allra första tävling i dressyr. Nu är vi anmälda båda dagarna och även till sammalagda cupen då.
 
Men om det droppar blod får man inte tävla... Vi får se hur det läker i flugtid och rötmånad. Rätt bra ställe ändå, så det är inte omöjligt. Vi pausar träningen igen, och fortsätter taktiken att vila oss i form. Det kan ju gå, för hon har känts superbra de senaste passen. Inte minst galoppen har blivit så mycket bättre. Någon dag i hage, och sedan kan vi nog skritta ut igen. Redan igår såg det betydligt bättre ut och blödde inte Och Aska tyckte det var helt onödigt att vila igår. Hon skuggade mig i hagen och om jag lät henne passera så väntade hon in mig igen. 
 
En dag i taget, så vet vi lite längre fram. Annars kommer det nya tävlingar, någon gång... Under tiden kan vi fundera på om det ens går/är vettigt att betäcka henne när SörFin kommer hit snart. Kanske inte känns bra alls? Ja, alltid finns det något att fundera på.
 
 
 
0 kommentarer