Kläder för alla väder
Har du tänkt på hur hästens päls anpassar sig efter vädret? Ja, inte att de börjar fälla för att det blir varmt på våren, för det är ljuset som styr den saken. Och därför är flera av mina hästar redan i gång med fällningen. Ljuset har ökat i en månad och det har de svarat på. Särskilt Hassle och Desolett fäller i stora sjok redan.

Nej, jag tänkte på hur klurigt och bra designad pälsen är. Faktiskt överlägsen alla täcken. Och det är ju därför som de flesta hästar inte behöver täcke alls, utom i vissa undantagslägen.
Jag har sett flera olika frågor i mitt flöde om täcken den senaste tiden. Många har handlat om vid vilken utetemperatur hästen behöver ha täcke. När vi fryser och drar på dunjackan så tänker vi att hästen också behöver ha ett täcke.

Men hästar är inte människor, och vi har inte deras fantastiska päls, och inte heller samma fysik. Så ofta blir hästen KALLARE av att få på sig ett täcke en kall vinterdag. Varför det? Jo, för att täcket hindrar pälsen från att fungera som den ska. Täcket trycker till pälsen så att den blir plattare och innehåller mycket mindre isolerande luft.

Så här såg Fägre ut på korset en dag med några minusgrader. När det blir ännu kallare reser sig pälsen mer, och de ser ut som luddiga dunbollar eller kanske kycklingar (nästan). Och när de blir varma, som när jag rider Aska så slimmar hon till sig genom att pälsen plattas ner. Skillnaden är tydlig, om man bara tittar efter. Han har inte börjat fälla, så det är inte lösa hår, utan en följd av kyla.
När det är kallt behöver hästarna mera grovfoder. Se till att de har något att äta hela tiden, helst, så håller de värmen. Och förstås att de kan hitta skydd mot vind och nederbörd. Svansen är förresten ett bra skydd mot isande vindar - perfekt att vända upp baken mot vinden. Så om din häst har en rejäl svans: var rädd om den och tunna inte ur den vid svansroten eller fläta den - låt den få hålla din häst varm på delar där det är väldigt lite behåring!

Ibland behövs det däremot ett regntäcke. Oftast använder vi dem för att vi vill ha en hyfsat ren häst när det är dags att träna, men vissa dagar kan en del hästar ha glädje av ett regntäcke. Då tänker jag främst på de där blåsiga dagarna med nederbörd som är iskall och våt, typ snöblask eller iskallt regn. Om hästen blir våt in till kroppen så kan den bli kall då. Att hålla den torr med ett regntäcke kan vara fint då. Och igen: mera grovfoder sådana dagar!

En sån ruggig dag stod stona mest i ligghallen. De behövde säkert inget täcke då. Fägre däremot rotade som vanligt runt långt i hagen. Han såg dyngsur ut, och jag tyckte synd om honom (och undrade varför han inte gick in). När han kom så förstod jag. Han såg verkligen våt och eländig ut, men han var nöjd och glad, och han visade inga tecken på att frysa. Jag stoppade in fingrarna i hans lurv, och under drypande lockar ytterst fanns en torr och varm underull. Han klarade sig finfint alltså.
Visst ska vi vara rädda om hästarna och måna om deras välfärd. Men vi ska nog inte tro att våra lösningar alltid är bäst och mest fantastiska - naturen har rustat dem bättre än många av oss förstår. Så oftast räcker det långt att hjälpa naturen på traven, och det kan vara smartare än mänskliga kläder i moderätta färger - det är för oss som sådant tillverkas.

Mer om hästarnas fina päls hittar du här: https://stuterikry.blogg.se/2018/october/har-du-koll-pa-produktbeskrivningen.html