Helsädsensilage

Efter lite velande så bestämde jag mig. Havren med insådd skulle inte stå och mogna till tröskning. Vi skulle för första gången prova helsädsensilage till hästarna.
 
Efter en vecka med lynnigt väder bestämde vi oss för att våga slå den 12 juli. Det var rejält fuktigt på morgonen, men sedan fint och framåt kvällen kom traktorn med slåttermaskinen. Vi lade ihop dubbla strängar för att det inte skulle torka för mycket.
Hela nästa förmiddag regnade det... Ett stilla sommarregn här, hårda åskskurar på andra håll. Ja, vädret är inte lätt att spå sommartid.
 
Men sedan blev det fint igen och väldigt varmt. Så det såg fint och lagom ut när det var dags att pressa på onsdagen. Havren hade gått i ax, men kärnorna var inte det minsta mjöliga utan innehöll verkligen havremjölk - vit och söt. Jag ville ha det så tidigt, för att få mindre energi och mer protein.
 
Sedan är det också en massa gräs och klöver i. När man slagit kunde man se hur fin och tät insådden var. Den har verkligen tagit sig bra, medan havren var glesare.
 
Det blev 15 balar. Tillsammans med de 18 av hösilage och de tio från förra året ska det räcka gott och väl. Känns bra. Jag blir lugn av att ha vinterns foder bärgat.
 
 
Så jag tror att det var rätt beslut att köra av den nu. Med allt grönt hade det varit knepigt att lyckas torka det i höst till en torr och bra halm utan mögel. Havrehalm är visserligen gott, men det funkar med vete och rågvete, som vi brukar köpa. På sätt och vis bättre, för de äter mer lagom mycket av det. Så vi hoppas kunna köpa fin halm i höst igen. Det brukar gå bra.
 
När vi analyserar i vinter/höst får vi se hur fodret blir. Ska bli spännande både med analysen och vad hästarna säger. Kul att testa något nytt! Vi kommer analysera både hösilaget och helsädsensilaget. Har du testat och har någon erfarnhet att dela?
 
 
 
0 kommentarer