Kommer du ihåg gamla lätt C?

Sommaren är semestertid, men också bra tillfälle att röja och fixa sådant som inte hinns annars. När jag röjde i skåp och hyllor hittade jag några gamla lätt C:1 dressyrprogram.

Jag vet inte varför jag hade dem, och ännu mindre varför de var sparade. Men jag kunde inte låta bli att läsa igenom dem. Det har hänt en del genom åren, och lätt C förr är minsann inte samma som lätt C nu.
 
Dagens lätt C:1 är från 2015. Du kan hitta det i bildform här: http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LC1_2015.html Jag tycker det är ett bra sätt när jag ska lära mig program. Jag ser vägarna som bilder. Andra kan ridbanans bokstäver och får mening av dem. För mig funkar inte det.
 
Men jag brukar titta på de officiella programmen på Ridsportförbundets sida också. För där står ju precis hur det är tänkt att det ska vara. Dumt att tappa poäng bara för att man inte vet var en övergång ska göras, eller något annat. Att det inte alltid blir precis så är en annan sak. Men jag avskyr när man rider och är osäker på exakt var eller vad som ska göras. Det är liksom starten.
 
Jag minns när jag red på ridskolan i Skånes Fagerhult och tävlade dressyr på ridskoleponnyerna. Det var på 80-talet och lätt C dressyr innehöll "kort trav" och framdelsvändningar, bland annat. Jag minns inte exakt, men minns att det stod ofta "skruvar" som omdöme på framdelsvändningarna, och "ö.t" lite här och där. Det sistanämnda betydde över tygeln.
 
Å andra sidan var de stenhårda om en häst gick lite bakom lodplanet då. Ridskoleponnyn Trixler kunde göra det ibland, och då blev det inte många poäng.
 
Jag har tyvärr inte hittat något av mina gamla protokoll, och inte heller lätt C-programmet från då.
Men jag hittade ett som gällde från 1987. Då hette det arbetstrav (och inte kort trav). Framdelsvändningen var borta, men det fanns ryggning i fyra steg. Man gjorde 10-meters volter i trav (de skulle jag gärna ha kvar), och det fanns mellantrav.
 
En sak som ställt till det för många barn (och andra?) är två varv i galopp på mittvolten. Om det gick sådär med fattningen så kunde det lika gärna råka bli 1,5 eller 2,5 varv och så vart allt galet. Och två varv på en b-ponny är evighetslångt, om det går lite segt.
 
De där två varven är borta nu. Skönt - det räcker bra med ett, tycker jag. Men det var kvar länge, och det fanns alltså även i lätt C:1 från 1991, som jag hittade i samma hög. Där hade de infört möjlighet att rida lätt i mellantraven, och ryggningen var borta. Men precis som 1987 så fanns det både mellantrav och mellangalopp.
 
I båda dessa versioner fanns lydnadshinder (ett hinder, två språng, max 50 cm). Det kan jag faktiskt sakna. Jag förstår att det blir knepigt att lösa med dressyr i ridhus. På min tid stod det oftast längs med långsidan strax intill banan, ute alltså.
 
1987 handlade det allmänna intrycket bara om sitsen, användande av hjälperna och vägarna. 1991 tillkom gångarterna och direkt med koefficent 2, precis som alla andra under allmänt intryck då. 1987 fanns inga koefficienter i lätt C. Så maxpoängen hoppade upp från 200 till 250 mellan dessa versioner, trots lika många bedömningspunkter i själva programmet.
 
Ja, inte vet jag om det var bättre förr. Annorlunda var det helt klart, och en del kanske bättre och en del är skönt att slippa. Eller något sådant. Men det var kul att få bekräftat att en hel del är ändrat genom åren. Vi får se hur blir framåt. Jag gillar serpentinerna i dagens program, och hoppas att de blir kvar även efter nästa ändring.
 Jag hittade inga gamla bilder från min ponnytid, så det fick bli Ella på Desolett och Haldol på framridning 2012.
1 kommentar
Eva

Oooh vilken nostalgitripp. Jag har också ridit 1 1/2 varv på stora mittvolten och fått "ö.t." och "skruvar" i protokollet på ridskolehästar i gamla LC-programmet.

Svar: Kul att fler minns liknande!
Stuteri Kry