Minst med mamma

I en trygg flock med en erfaren mamma dröjer det inte länge innan fölet rör sig fritt bland alla hästarna. Björke har redan sedan länge tagit större och större egna små utflykter.
Medan Finja betar så roar han sig med tvååringarna eller hänger på sin idol Aska. Aska ser ibland lätt besvärad ut, men hon låter honom skugga honom.
När SörFins ston ännu var kvar så kunde man se hur de trånade efter den gulliga ungen, och han spanade nyfiket på tanterna. Mamma var inte det minsta bekymrad - hon visste att det fanns dubbla staket mellan honom och de som gärna hade lånat honom.
 
Och det hade de nog inte fått om det hade varit möjligt. Där går hennes gräns säkert. Men i egna flocken är det ingen fara. Hon vet att han vet vem som är mamma. Och hon vet att ingen skulle göra honom illa. Och när det kniper så är mamma tryggheten - förstås.
Att få samspela med olika hästar är en viktig del i föl och unghästars sociala utveckling. Även för de andra är det bra att umgås med ett föl. Tvååringarna agerar nu stoarsyster, och tränar samtidigt inför den kommande rollen att själva bli mammor.
Jag njuter av spelet och får förstås också en del i hans sociala fostran. Han vill gärna bli kliad av oss, och är precis så charmerande som föl nästan alltid är!
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer