En av 181

Jag är en av 181 uppfödare som hade två föl 2019. De 181 avser uppfödare av hästraser inom SH, Svenska hästavelsförbundet. Totalt fanns det runt 1200 uppfödare av raserna inom SH (du kan läsa på deras hemsida om du vill veta vilka rasföreningar som är anslutna; www.svehast.se ). De allra flesta av de som födde upp en häst år 2019 fick bara ett föl. 894 olika uppfödare fick ett föl. Bara 11 hade tio eller fler föl.
Detta och mycket annat intressant att begrunda hittade jag när jag läste i Hästavel 2020, en sammanställning över statistik från SH. Den damp ner i min brevlåda för några dagar sedan. Jag tror att det beror på att jag är en av dem som dömt häst på sommarpremiering mm under förra året. Eller för att jag bidragit med foton till skriften. När det i sista stund saknades bilder fick jag frågan om att snabbt skicka uppställingsfoton på superelit-premierat sto och elitpremierad hingst. Muska och Ismo Kry fick då äran, för på dem hade jag kort redo att skicka samma dag. När jag ser dem i skriften känner jag mig stolt.

Det är inte många ston som nått hela vägen till den högsta avelsvärdesklassen, Superelit. Ljosefin var allra först av alla (alla raser), då hon fick det 2006 - det är ett minne jag vårdar för livet. I skriften publiceras antalet sedan 2012, och då finns det 28 russ och 12 shetlandsponnyer. Bland kallbloden är de bara en ardenner, två nordsvenskar och tre fjordhästar. Muska är ett av två fjordston 2018. Jag vågar lova att hon är enda musblacka superelitpremierade.

Intressant att se är också att fler och fler rapporterar betäckningar med webbsprångrulla. Från knappt 12 % 2016 är det nu över hälften som kör digitalt. Jag tror trenden kommer fortsätta vidare uppåt.
Fölningsresultaten är något jag hoppade till vid. För alla raser står det att det 2019 var 61,64% av de betäckta stona 2018 som fick levande föl. Men 2020 hade den siffran sjunkit till 53,82%. Väldigt stor skillnad! Stämmer det så kan man undra vad det beror på. Kan det vara skillnader i rapportering på något sätt, eller har något hänt? Fjordhäst följer samma trend som helheten, men på en högre nivå. De gick från 73,45 % (som är nästan konstigt bra) till 65,44 % (som är helt ok om rapporteringen omfattar alla ston).
Livet levs framåt, men man kan lära en del av att analysera statistik och siffror. Om du inte redan upptäckt det så finns det massor att hitta i Blå basen: https://blabasen.se/sh/SokHast om du vill gräva vidare. Det är kul att gå in på en häst, läsa stam, följa linjer och resultat bakåt och framåt. Med de olika flikarna kan man förflytta sig över tid och drömma sig bort. Inte så dumt en kulen dag. Jag tror att vi är många fler än 181 som gör det då och då!