Testar hagströ

För en tid sedan fick jag en fråga som ledde till att jag fick möjlighet att testa en ny produkt. Jag var nyfiken och tyckte att tanken lät bra, och tackade ja.
Så för drygt en månad backade det in en lastbil med ett fullt lass med "hagströ". Vi hade stängt bort Hassle till längre ner i hagen och bilen tippade av hela lasset i övre delen av hans hage. Det blev en rejäl hög.
 
Jag hade tänkt kratta ut det hela under de närmaste dagarna, men blev sjuk så det dröjde lite inna det blev klart.
Jag började med kratta/räfsa av metall, och det gick helt ok. Men sedan bytte jag till snöputtaren, och den var perfekt för ändamålet. Zizou var med och hejade på, och jag fick lite hjälp av Peppe också.
Det gick smidigare än jag hade vågat tro att få ut det hela. Jag lät det bli ett 2-3 dm tjockt lager, och det räckte till nästan 10 x 10 meter.
Planen var att det skulle ligga vid den nya ligghallen (båghallen), som jag hade beställt och som skulle komma lite senare. Men det har dröjt och dröjt, och den är inte här än. Så Hassle bor i stallet på nätterna nu, när det har blivit sämre väder.
Men på dagarna går han i hagen, och förstås rör han sig över hela sin stora hage, och trivs med det.
Och det är ingen tvekan om att han gillar sitt hagströ. Han står ofta och vilar där, och han rullar sig gärna i det. Bra att det är fjordhästfärgat då...
Hagströ är en restprodukt från produktionen av träullsplattor för byggen, och består av naturmaterial (träfiber och lite cement). Det lanseras just nu, och man kan få rabatt den här veckan: https://www.hagstro.se/?fbclid=IwAR3FNOCk3er_YfqijMfcEy_XV45ZE77MBy0AtWLb7DJxldeVUPdBN6i0vxo
 
Tanken är att det ska användas vid grindöppningar och andra ställen där det blir upptrampat och geggigt. Vad som överraskat mig hittills hos Hassle är att han inte lagt en enda hög gödsel på den ytan, trots att han lägger stora högar i närheten. Det gör det förstås ännu fräschare.
 
De flesta hästägare sliter ju med bekymmer med geggiga, upptrampade marker den här årstiden, och kan man hitta bra lösningar för att hålla ett bra underlag som bidrar till att hästens ben är torra och mår bra så kan säkert många problem förebyggas.
Man behöver inte köpa ett helt lass, som jag fick förmånen att testa. Men jag tror att det är klokt att lägga ett rejält lager. Då bildar det en mjuk och samtidigt stadig yta, som hästarna verkar gilla att gå på.
Det ska bli spännande att följa produkten genom vintern. Hittills är jag nöjd och Hassle med. Trots att marken runtomkring är upptrampad och geggig så ser det väldigt bra ut på hela ytan med hagströ. Ännu så länge lika fint där som framför andra ligghallen, där jag har markväv och grus.
 
Just nu är det osäkert om det blir någon ligghall till Hassle i år. Jag har sökt leverantören av båghallen många gånger den senaste tiden, men inte fått något svar alls, varken på telefon eller mejl.
 
Så vi bygger om lite i gamla ladugården/stallet, så att han ska kunna gå in och ut där istället. Kanske ska jag satsa på lite hagströ vid den utgången också. I vilket fall återkommer jag med nya rapporter efter fortsatt test. Även när det snöat så står han med hovarna i hagströet och verkar trivas där.
 
1 kommentar
Veronika

Hur har det gått med hagströet? Hur många kubik va lasset på som du fick testa?

Svar: Minns inte hur mycket det var - en hel del. Men det har fungerat fint. Fast och ändå mjukt. Hästarna gillar det. Det finns flera uppföljande inlägg om du söker. Köpte lite i höstas och kompletterade på andra ställen.
stuterikry.blogg.se