Känn dig lurad

Har du läst om den senaste undermetoden? Man kan stoppa in sin häst en fantastisk ljusbox så kommer allt bli bra... Eller varför inte en magisk salva, mystiska strålar eller något annat?
 
Vi översköljs av reklam, ofta med stora ord och svepande formuleringar. Ju tunnare bakgrund ju fluffigare löften, och ofta en väldigt hög prislapp. Här är ett exempel:

Drygt 40 000 kronor för cirkulationstäcke: "Påståendena är synnerligen tveksamma" (hippson.se)

Så här på första april tycker jag att det passar bra att påminna sig om de bluffmakare som håller på året runt. Att tänka kritiskt och ta sig en funderare över relevans och vetenskaplig grund.
 
Man kan tänka att det väl inte gör skada i alla fall. I bästa fall är det sant, och den enda skadan som sker är i plånboken hos den som köper den tvivelaktiva varan eller tjänsten. Men jag tycker att det är viktigt att också tänka på den aspekt som Peter Kallings så klokt lyfter i artikeln jag länkade. Nämligen att försenad eller utebliven korrekt diagnos kan vara allvarligt nog.
Vi som är veterinärer måste arbeta enligt "vetenskap och beprövad erfarenhet". Lätt att tänka att ett lyckat fall är detsamma som beprövad erfarenhet (man testade en ny behandling och djuret blev friskt), men så enkelt är det inte. Snarare lite som "operationen lyckades men patienten dog" eller som jag brukar påminna mig själv om: Blev den bra tack vare eller trots den behandling som gjordes?
 
Det är inte heller så ovanligt att hamna i tankar av denna typ:
”Min häst är så speciell så det som forskningen säger stämmer inte för den. Min häst är ädel och och med tunn päls. Den är avlad för sporten, så den är inte alls som vildhästarna, utan trivs bäst att stå inne i sin box större delen av dygnet. De behov och beteenden som en vildhäst har gäller inte min häst. Jag vet bäst vad som är bäst för min häst. ”
Jag förstår att man kan tänka så. Men förändringar i fysiologi och beteenden sker inte alls så snabbt som vi kan ändra exteriöra egenskaper med avel. Fortfarande idag, och länge, länge till kommer hästarna att vara skapta som gräsaätande flockdjur som mår bäst av att äta grovfoder många timmar per dygn, att ströva fritt och röra sig under största delen av dygnet och har sin trygghet i flocken och en nära social kontakt med sina hästvänner. När det inte längre gäller  är det frågan om de ens är hästar?
Så tänk till och slipp känna dig lurad. Ett och annat aprilskämt är väl kul, men tro inte okritiskt på rykten och reklam. Låt det i varje fall inte styra valen för vad som är bra för din häst. 
 
Dagens bilder kanske inte har så mycket med texten att göra. De visar Furubäcks Io med ston (mest Muska och Finja Kry) vid släppet våren 2017.
 
1 kommentar
Anna O

För skojs skull tog jag en titt på forskningsresultat på människa på low-energy pulsed electromagnetic field (PEMF) therapy. Det var just en titt, och jag gör inte anspråk på att alls systematiskt ha gått igenom litteraturen. Men resultaten framstår inte som övertygande. Det är huvudsakligen antingen studier som rent ut säger att det inte var någon skillnad mellan behandling och placebo, och studier som säger sådant som "demonstrated improvements in service members' overall physical health-related quality of life with expected, yet statistically nonsignificant improvements" - vilket ju är samma sak.

Här är en intressant studie att reflektera kring https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33216020/. Blodcirkulationen i huden förbättrades vid behandling med PEMF - men både i det ben som behandlades och i det andra!

Om den eventuella effekt som finns kommer av förbättrad blodcirkulation så kan man förstås som Kallings säger uppnå den genom att rykta hästen. Gammal hästkarlskunskap där... Om man följer de gamla goda råden och håller ryktborsten i handen närmst hästens huvud (alltså byter när man byter sida på hästen) så får man ju en rejäl och balanserad överkroppsgymnastik själv också!

Svar: Tack för bra fördjupning!
Stuteri Kry