Bygga WE-hinder

Jag fick ett önskemål i en kommentar om att beskriva hur man bygger WE-hinder. Det var ett bra förslag, tyckte jag. Så idag kommer ett första inlägg, som jag planerar att följa upp med fler. Jag går igenom kortfattat hur de olika hindertyperna ska byggas och hur de ska ridas.

Jag är ingen expert, men jag har gått en första banbyggarkurs, och jag har både tränat och tävlat WE. Men detta är ingen anvisning för banbyggare. Min förhoppning är att jag ska inspirera några fler att våga testa och förhoppningsvis vilja träna vidare.

Egentligen står väl allt i hinderbilagan till Tävlingsreglementet. Den hittar du här: tr-x-hinderbilaga-teknik-speed.pdf (ridsport.se) Så läs gärna den och är du ivrig behöver du inte vänta på mina inlägg. Men om du inte tränat eller tävlat så kanske mina bilder och text kan vara till hjälp.

Det är i stort sett samma hinder för alla nivåer, även om det finns några skillnader och några hinder som tillkommer i högre klasser. Den största skillnaden är hur man rider dem, och i vilken gångart. På de lägsta nivåerna är det skritt och trav. För lätt C och lätt B är trav transportgångart mellan hinder. De flesta hinder rids i trav, men några i skritt och det kan förekomma övergångar mellan trav och skritt inne i hinder.

I lätt B:2 blir transportgångarten galopp, men hinder rids i trav. Från lätt A är det galopp som gäller mellan hinder och dessutom i de flesta hinder. Från medelsvår tillkommer galoppombyten.

Jag kommer i mina texter att helt fokusera på er som är på lätt klass-nivå. Börja lugnt, hitta hur du gör och låt hästen känna sig trygg, så går det höja farten senare.

Några hinder kräver specialsaker, men väldigt mycket går att fixa själv om du har sådant som de flesta har på sin ridbana. Bommar, hinderstöd, sockerbitar och koner kan användas för träning av de flesta hinder. Allt det som vi har är hemmabyggen (tack Peppe för det!), och inget är någa dyra saker. Vi har också siffror, som vi tar fram när vi har träningar för fler. Men det är förstås inte viktigt eller nödvändigt så länge man inte bygger en tävlingsbana.
Idag delar jag bara lite blandade bilder från senaste träningen hos oss och från DM i Småland i fjol, och tänker att du kanske denna gång kikar mer på hinderna och mindre på hästarna än när samma bilder var med nyss. Så kommer jag igen med några hinderbeskrivningar en annan dag.
