Vad betyder gall?

 
Jag blev illa berörd när jag läste i katalogen för premieringen i Smålandsstenar. I Finjas avkommelista stod det bland annat: "2017 gall e. Brynje 218"
 
Jag mindes det lilla stofölet som jag hade hittat död i ligghallen ett par månader innan beräknad fölning. Sorgligt och oförklarligt. En kastning, och sådant händer. Men jag kunde ännu känna mig ledsen över det. Och "gall" stämde ju inte heller, och det skavde.
Så jag kollade faktiskt i Blå basen, för att se vad som stod. Där stod helt korrekt "kastat", och då kändes det bättre. Gall betyder ju i grunden ofruktsam, även om man använder ordet lite slarvigt och säger "gallsto" om ett sto som inte har föl vid sidan.
 
Länge stod det så i klasslistan för utställningar. Fölston och gallston. Men många förstod inte vad dte betydde. Om stoet inte är betäckt det året så är det ju inte så relevant att prata om gallston. Så nu skriver de flesta "fölston" och "ston utan föl".
Jag slog upp ordet "gall" i Svensk ordbok. Där bekräftades min uppfattning att gall betyder ofruktsam, och det stod också helt korrekt "(tillfälligt) ofruktsam". De gav exempel som gallko och gallsto samt "kon har gått gall i år".
 
Ordet gall är känt sedan 1420, och är ett fornsvenskt ord. Kanske har det samband med gala i betydelsen förhäxa. Intressant!
Förutom detta adjektiv så finns det också substantivet gall, som inte är alls så gammal, utan är kommet ur latinet för drygt 100 år sedan, och användas t ex i gallbildning eller galläpple. En gallbildning är en missbildning på en växt, och verkar inte ha så mycket med gallsto att göra.
 
Ja, och så finns ju även galla i hästvärlden. Dels förstås i den galla som kommer från leverns gallblåsa, men den pratar vi inte så ofta om för häst. Jag tänker främst på galla i form av ökad vätska i led eller senskida. I ordboken står det "kronisk vätskeutgjutning i benens ledgångar eller senskidor hos husdjur, vanligen häst".
Gallor hos hästar är dokumenterat i skrift sedan 1500-talet, och då i läke- och örteböcker. Galla eller gala är också ett folk i östra Afrika. I svenskan är det begreppet dock bara runt 100 år.
Spännande med ord, och inte minst deras historia, där man ibland hittar gemensamt ursprung och ibland helt olika bakgrund. En liten rad i en premieringskatalog ledde till en lång reflektion.
 
2022 står det gall e. SörFin 333, och det stämmer ju bättre. För då blev hon aldig dräktig, tyvärr. Men nu håller vi tummarna för att det ska gå att skriva in ett föl till på hennes lista för 2023. På bilden överst ses Finja med Himmer efter Hassle Kry. Nederst hennes lista över betäckningar i Blå basen. Och nu är hon dräktig med Hassle Kry igen. Vi hoppas det ska gå bra!
 
0 kommentarer