Ge bort en hovslagarutbildning i julklapp!

Har du julklappsbekymmer? Här kommer ett tips från gästbloggaren Anna. Hon har gett mig en sådan julklapp, och för mig kändes det jättebra.

För den som vill ge en gåva där den verkligen gör nytta, snarare än att ge ytterligare en pryl till någon som redan har många, finns det många olika former av givande att välja på. Men vet du vart du ska vända dig om du vill ge en gåva på temat häst?

Svaret är Brooke, en internationell organisation som har arbetat för hästdjurs hälsa och välfärd runtom i världen i nästan 90 år. Organisationen bildades 1934 av Dorothy Brooke, som kommit till Egypten några år tidigare tillsammans med sin man som blivit utnämnd till ansvarig för det brittiska kavalleriet stationerat i Egypten. Från det ursprungliga fokus på hästar som varit i militärt bruk i Egypten och Mellanöstern har organisationen nu vuxit till att täcka stora delar av världen där hästar och åsnor sliter hårt i industri och jordbruk. Bilden nedan visar de länder där Brooke idag har verksamhet.

 

Det som gör Brooke anmärkningsvärt är inte bara att man arbetar specifikt med hästdjur, utan också hur man arbetar. Evidens är ett nyckelord för Brooke, och forskning spelar en viktig roll i organisationens verksamhet. Min första kontakt med Brooke var genom att jag hörde en presentation på en vetenskaplig konferens. En översikt över de många olika studier man har drivit visar både hur mycket man ägnar sig åt att samla in evidens och hur vitt skilda initiativ man är inblandad i. Tre olika exempel är Den ekonomiska betydelsen av arbetande hästdjur för hushållens överlevnad, förekomst av värmestress hos hästdjur i tegelbruk i Indien, och åsnornas roll i sophanteringen i Karachi.

Lika viktigt för mig är organisationens strategi, som grundar sig på respekt för hästdjurens roll i samhället och fokus på att arbeta med ägare och kuskar men också veterinärer och myndigheter för en bättre djurhållning.  Många initiativ strävar till att öka kunskap hos de som hanterar djuren, från att lära barn vad de kan göra för att hålla familjens åsnor friska till att utbilda hovslagare.

Om knappt tre veckor är det jul. Kanske hittar du några av dina julklappar i Brookes webbutik! Det finns mycket att välja på. För mindre än hundra kronor kan du utrusta en veterinär med livsviktiga mediciner. Och en hel utbildning vid Afrikas första hovslagarskola kostar inte mer än ett par tusen kronor.

0 kommentarer