Grattis alla vinnare i julkalendern!

 
Jag blir lika glad varje gång det kommer in svar till julkalendern. Även när det inte är rätt svar så är det kul att ta del av tankar och gissningar, som oftast är väldigt bra och kluriga.
 
Jag trodde det skulle dröja lite innan någon skulle klara de första deltävlingarna. Med lite luddigare tema så tänkte jag att det inte borde gå så snabbt.
 
Men redan den 6 december kom det: "Fyrtiofyra år med fjordhästar". Jajamen - det var rätt, och den första trähästen går alltså till Ann-Charlott Svensson, som var snabbast och långt före alla andra.
 
Redan i januari i år var det 44 år med fjordhästar för mig. Då kom Musella till Bjälkabygget (gåta 2 och 1), och sedan dess har de följt mig genom livet. Snart 45 år alltså. I kalendern bjuder jag på några nedslag från alla dessa år. Det finns förstås mycket mer att berätta.
 
Den 15 december kom nästa rätta rad in, så Ann-Charlott låg verkligen först. Men samma person hade provat en vecka tidigare, visserligen fel då, men väldigt bra gissning: Nyår i Taleryd med fjordhästar. Och sedan dröjde det inte länge innan nästa rätta - då hade det blivit tillräckligt många bokstäver för att lite lättare knäcka gåtan.
 
Deltävling 2 var svårare, tänkte jag. Så ännu mer förvånad blev jag över rätt svar på deltävling 2 så tidigt som den 9 december. Bengt Torkelsson skickade "Perakrossen", och visst var det han som gömde sig bland de markerade bokstäverna. Finjas fina pappa, som var årets hingst på Nordfjordeid och blev kårad med 1 premie. Så här såg han ut den gången:
Här kom nästa rätta svar bara några dagar före jul, och på julafton kom Ann-Charlott igen som den tredje att knåpa ihop det svaret. 

Inte förrän på julaftons morgon kom hela den rätta lösningen, och det var väl inte väntat heller. Njålsmärket som avslutning var inte lätt att förutse ens för de som klurat ut Perakrossen innan dess. Bengt föreslog "Småländska" på lillejulafton, och det kunde ju ha funkat med. Under julhelgen trillade det in en hel rad rätta lösningar, och bland dessa har vi dragit en vinnare av fjordhästljusstaken. Sia Uddin har vunnit förr, och hon hade tur i år igen. Grattis!
 
 
Sammanlagt flitigast och snabbast har Bengt Torkelsson och Lina Åkerlund varit. Båda har skickat in alla tre rätta deltävlingar och Lina har varit tvåa om Perakrossen. Så bonuspriset - fjordzebran (som påminner om ett kul minne som inte kom med i kalendern, nämligen när Desolett var målad som zebra på Friends - och det höll i ända till våren) - går till Lina, för bra tävlingsflit i kalendern. Grattis! Jag hör av mig om adresser och skickar priserna. Eller, för den som vill, kom förbi och fika och hämta ditt pris.
 
För dig som inte nådde hela vägen (eller vill backa och kolla) så kommer den rätta lösningen här:
 
0 kommentarer