Krångligare resa till EM

När vi reste till fjord-EM 2016 var det ganska enkelt vad gäller kraven för transportregler. Vi kunde fokusera på kval, förberedelser och en massa andra praktiska saker.
Då fanns ett undantag i form av en överenskommelse mellan de nordiska länderna om att hälsointyg inte behövdes om man skulle tävla inom Norden och bara vara borta viss tid. På väg dit visade man startlista, vid eventuell kontroll, och på väg hem ett enkelt intyg av tävlingsveterinären att hästen hade deltagit i tävlingen.
Nu är detta undantag upphävt, vilket många säkert inte uppmärksammat. Nya regler gäller från april 2021, och kommissionen har informerat så här:
"Med anledning av det tidigare avtalet om undantag från hälsointyg vid förflyttning av vissa hästar inom Norden och oklarheter om vad som gäller nu går KOM igenom de nya reglerna. Se främst art. 69, 91 och 92 i förordning 2020/688. Undantag från hälsointyg enligt art. 69 ska vara öppet för alla MS. Bilaterala överenskommelser enligt art. 6 2009/156 upphörde 21 april 2021, då det är mot EU:s principer om alla MS tillgång till den inre marknaden."
Så nu gäller det för alla som vill åka till EM i Danmark  i sommar att läsa på reglerna noga, så att man har gjort det som behövs. Det är lite olika beroende på om man kör sin häst själv eller om man anlitar transportör (kanske ingen gör?). Viktigt också att ha koll på att hästarna är registrerade på en plats, enligt de regler som finns om detta.
Här hittar du mer om regler om transport:
https://jordbruksverket.se/djur/djurtransportorer-och-slakterier/djurtransportorer
Om vad som gäller för registrering av anläggning mm, så har det varit uppe i bloggen flera gånger. Här är ett inlägg, där det också finns länk till mer information: https://stuterikry.blogg.se/2021/september/uppdaterat-och-klart.html
Vi har inga planer på att ta med häst till EM i sommar, för vi har helt enkelt ingen som är klar för det. Men jag hoppas kunna åka dit och se många duktiga tävlande och många fina fjordhästar både  i tävling och premiering! Delar bilder från EM 2016, då Ella och Haldol Kry ingick i det svenska laget och var enda svenska ekipage i dressyr. En av bilderna är från mellanlandningen hos Vendelstrands, dit vi åkte innan överfarten till Danmark.
Jag hoppas att alla som åker i sommar ska komma hem med lika fina minnen som vi fick då!
 
 
 
 
0 kommentarer