Värderar vi pälsen rätt?

Jag tittade på de långa hårstråna på magen som syntes så väl i motljuset. De fick guldkant av den låga solen.

Det väckte en tanke om hästars päls och vinterpäls. Ämnet är allt mer diskuterat, och det kommer också mer och mer forskning. Det är bra, för det kan vi behöva för att verkligen göra rätt val för våra hästar.
En hel rad inlägg i bloggen har det varit, så några exempel: https://stuterikry.blogg.se/2018/february/vill-din-hast-ha-tacke.html
Men, med få undantag, pratar vi inte alls om päls och pälskvalitet vid aveslvärdering av hästar. Borde vi göra det? I alla fall för vissa raser? Finns här viktiga egenskaper, som vi riskerar att tappa bort?

Shetlandsponnyer får inte vara klippta vid avelsvärdering eller utställning. Om de inte har intyg om att de tävlar. Fler och fler hästar av andra raser visas mer eller mindre helklippta.
Jag kan förstå det delvis. För det ser inte klokt ut med bara delvis klippt häst, lite beroende på hur, förstås. Så om man klipper så kanske man tar allt en sådan gång (och alldeles för ofta annars med?).

Med det sagt, så skriver jag (igen) att jag tycker att de är fina i sin päls. Och jag är helt säker på att en ligghall är mycket viktigare för hästarna än alla täcken i världen.

Det finns mycket att säga om hundutställningar (så det hoppar jag över här), men en rätt bra sak är att hundens päls ingår i bedömningen. Det gäller inte bara för konstiga framavlade pälsar med extrem längd eller lock, utan också för naturlig päls som hos en västgötaspets. De ska ha en vattenavstötande, ganska hård yta av täckhår, och under den en värmande, mjukare underull. Olika tjock på sommar och vinter.
Kanske är detta något för hästfolk, i alla fall oss som avlar vissa raser där man pratar om härdighet, ursprunglighet med mera, att fundera en stund på.
Det kommer forskning om detta också. Kanske inte helt på det spår som jag beskrivit, men de har tittat på pälsens kvalitet och undersökt skillnader. Här tror jag det finns mer att göra. Och inte minst inom det som de snuddar vid kring vad hästen själv väljer - här finns mer att lära! Jag delar länken till en av artiklarna, och det finns fler om just vinterpäls och täcken, som studeras i ett stort projekt:

Det är så skönt att ha hästar med rejäl päls och inga täcken.