Hästhimlens finaste stjärna

 
Jag fick en sista hälsning på julafton. Den kom från Treo Kry, som i många år varit en älskad ridskolehäst hos Överums hästsportförening. En pärla, som behövde få vandra vidare snart. Efter helgerna var det bestämt. Igår var det dags. 
 
Så oerhört svårt, och samtidigt så rätt och så viktigt. För Treos skull. Kärleken måste räcka även för det tuffaste beslutet, även för den som är oersättlig och älskad av alla.
 
Jag är glad att jag fick veta, och mina tankar går nu till alla de som känt honom och älskat honom genom åren. Hästhimlens finaste stjärna, skrev Mona, som berättade för mig.
 
Ja, det är klart att han är. Han var underbar redan som föl och unghäst. Treo föddes 1999, den 1 april, som första föl till vår Dalacin Kry (helsyster med Divina och Desolett). Han var jämngammal med Alvedon Kry, som ju blev godkänd hingst.
 
Alvedon flyttade innan han fyllt ett, men Treo blev kvar till han var tre år. Jag hade planer på att visa honom som hingst, men tyckte han var i minsta laget, så han blev kastrerad.
 
Han var väldigt snäll och lättlärd, och både tömkörning och ridning gick lätt och fint. Okomplicerad och arbetsvillig alla dagar.
 
Han såldes som treåring tillsammans med Furubäcks Ila, som var två år äldre. Efter några år fck han flytta till Överums ridsportförening, när dåvarande ägare inte kunde ha hästarna kvar. Ila avlivades tyvärr på grund av kronisk fång.
 
Och sedan har han varit där som ridksolehäst. Han har ställt upp på det mesta och även tävlat lite grann på klubben, mest i dressyr. Älskad och duktig. Trygg och snäll med alla. 
 
Men till slut blev artrosen för svår. Så det var dags att han fick avsluta uppdraget som stjärna på jorden och istället lysa upp som ett fint minne. De skriver så fint om honom på ridklubbens sida, och där finns också fler bilder i ett inlägg igår: https://www.facebook.com/%C3%96verums-h%C3%A4stsportf%C3%B6rening-169186709822252/
 
Om du vet någon fjordhäst som skulle passa som ridskolehäst så vet jag andra ridskolor som söker. Du får gärna berätta i så fall. Sådana pärlor som Treo betyder mycket för eleverna. 
 
 
0 kommentarer