Varför kör ni inte?

 

Jag fick frågan på bloggen, när vi hade tömkört ungstona, om varför vi inte kör våra fjordhästar.

Först tänkte jag att det gör vi ju. Alla grundas mer eller mindre i körning som unga. Alla tömkörs och alla får dra linor.

Sedan är det lite olika hur långt vi fortsätter. Det beror på många saker. De senaste åren har jag haft dåligt med hjälp vid inkörningen. Peppe vill gärna, men är för orutinerad för att jag ska känna mig trygg vid inkörning. Ella har pluggat i Uppsala i rätt många år.

Skogskörning var jag och Haldol Kry superflitiga med för elva år sedan. Han tävlade både KM och DM i skögskörning, och han drog ut massor av ved hemma. Duktig var han!

Sedan bröt jag benet (hade inget med körning att köra) och under 1,5 år gick för dåligt för att tänka på skogskörning eller ens tömkörning på slät mark. Det var nog ett viktigt skäl till att Finja kom så långt som att dra kälken, men sedan knappt är körd. Hon var duktig och trygg med alla saker, så på sätt och vis synd.

Men jag tycker också det är svårt att hitta bra platser att köra. Om man nu inte tränar på banan eller kör stock i skogen. Häst och vagn på grusvägar blir trångt när det kommer annan trafik. Som ryttare enklare att komma undan. Det är väl jag som är feg…

Hassle är ju också inkörd, och vi körde honom en del förra vintern. Denna har vi fokuserat på att komma vidare med hans ridutbildning.

Av de hästar som vi själva har visat för stamboksföring och bruksprov har följande gjort körprov: Desolett Kry, Furubäcks Ila, Henja Kry, Ismo Kry och Haldol Kry. Ridprov har följande gjort: Ismo Kry (han gjorde båda alltså), Dalacin Kry, Finja Kry, Aska Kry och Muska.

Sedan har vi tävlat mycket mer i ridning än i körning, men ändå lite av båda under alla år. Vi hade ett tag tankar på att satsa på allroundklassen på SM med Haldol, men det kräver mycket att träna och tävla i fyra grenar. Tiden räckte inte riktigt.

Körning är jättekul, men lite bökigare och krångligare, speciellt om man ska ge sig ut själv och komma igång. Jag körde mer förr. Ljosefin körde vi Lucia med flera gånger, både i Tranås och Boxholm, och hon var med på slädpartier också. Henne körde vi både i enbet och par. På bilden nedan i par med Desolett (Desolett som högerhäst och Ljosefin närmast kameran).

Kanske dags att köra lite mer igen. Vi är ju igång med tömkörning av ungstona. Så tillsammans med de gamla bilderna finns några med dem också.

Brusali ligger lite före och fick prova draglinor redan i trettonhelgen. Först en lina på vänster sida och sedan flytta den till höger. Ingen garanti att det är lika enkelt på båda, men det var det. Hur lätt som helst. Med sitt självförtroende och energi tror jag att hon kan bli superkul att köra. Vi jobbar vidare helt enkelt.

 
 
0 kommentarer