Madeira från Madeira

Madeiras näst största exportprodukt är bananer - söta, små och samkrika bananer. De når inte så långt som till Sverige, men väl till Portugal. Och de serveras överallt på Madeira, både som efterrätt och i huvudrätter, och förstås naturella.
Den största exportprodukten är Madeira - deras eget typiska vin, som jag inte visste särskilt mycket om alls. Vi hade fnissande lagt märke till hur en ung servitris snubblade på ordet och sa Maderia, när vi var på restaurang tidigare i år. Vilken typ eller annat finlir var inte aktuellt att få veta då.
Men när Peppe och jag var på semester på Madeira i juni passade vi på att lära mer. Vi gick på en guidning hos en av de störtsta tillverkarna - Blandys. Där lärde vi oss massor, och fick sedan också tillämpade kunskaper vid provningen efteråt.
Madeira lagras på ekfat i varma lokaler, alltså inte i kalla källare. Ekfaten ger karaktär och vinet blir hållbart eftersom det oxiderar under lagringen. När det är moget tappas det på flaskor, och är sedan mycket hållbart. Man kan spara en öppnad flaska i ett år i kylen, och oöppnade håller de länge. Vid behov får man byta korken efter tio år eller så. Det blir dock inte bättre (och inte sämre) på flaskan.
Vinets ålder anges i antal år som det lagrats, och man kan se vilket år som det tappats upp. Många av vinerna säljs som en blandning, där antal år bara anger ett medeltal eller karaktären av ett antal år. andra viner har årtal angivet på flaskan - då är de från det året.
Mest exklusivt är det som kallas Frasceira. Då är det bara vin från ett enda fat - samma druva, samma årgång. Årtalet anges på flaskan, och även året då det tappades upp (på baksidan). Även om flaskan är femtio år så kanske vinet "bara" är tjugo, och sedan har det stått på flaska. Många köper vin från ett år som betyder något för dem. Gamla flaskor kostar flera tusen kronor. Och det går att hitta! Det svåra är att veta vad man vill ha...
Madeira finns som söt, halvsöt, halvtorr och torr. Det finns fyra druvor som ger varsin av dessa typer. Och så finns det en druva - Tinta negra - som kan ge alla fyra varianterna. Det står på flaskan vilket det är, och dessa viner kan ha alla möjliga namn.
Malmsey är samlingsnamnet på flera druvor som ger de söta vinerna, och det kan vara någon typ av Malvasia-druva. God till desserten och omedelbart tilltalande med sin fylliga, söta smak, tycker jag.
Bual eller Boal är halvsöt och också den lätt att tycka om direkt.
Verdelho ger halvtorrt vin, och efter en viss tvekan i början så måste jag säga att den vinner i längden. En riktigt god fördrink och även till vissa maträtter.
Slutligen så Sercial som ger torr Madeira. Även den har sin plats. Vi köpte småflaskor, 10 år, av alla fyra varianter. Det var intressant och trevligt att ha med sig hem. Minnen väcktes och fördjupades. Tillsammans med olika mat kom de till sin rätt på olika vis.
Befolkningen var också stolta över sin rom, som tillverkas av sockerrör som också växer på ön. Det fanns även lokal öl, och förstås andra viner än Madeira. Atlantis är ett vitt vin tillverkat av Verdelho-druvan och med en fin balanserad smak, och precis lagom torr för att passa till en god fisk.
Alltid kul att lära nytt! Vinkännare blir jag nog aldrig, men nu vet jag lite mer om olika Madeira-viner och vilket jag ska välja till olika tillbehör. Det ger mig också fina minnen!
 
 
 
0 kommentarer