Sommarpremiering i slottsparken

(null)
Efter två års uppehåll, då premieringen i Gräfsnäs varit inställd eller flyttad på grund av pandemin, strömmade folk till i slottsparken när det äntligen gick att genomföra igen i söndags. 
(null)
Jag hade nöjet och äran att döma väl förberedda hästar på den vackra platsen i precis lagom sommarväder. Publiken satt i långa rader och verkade också trivas. 
(null)
Det var tyvärr inte så många anmälda hästar, men alla var väl visade i glänsande skick, och vi fick se många olika raser. Det fanns också gott om tid att ge alla chansen att visa sin bästa sida. En stressad unghäst fick ta med kompisen in och genast gick det bättre. 
(null)
En duktig funktionärsstab jobbar troget med premieringen. Under pausen delades priset silverhästen ut till förra årets bästa treåring. Och så fick vi se en riduppvisning. Nästa år lär det vara femtioårsjubileum. Det kan nog bli extra festligt! Ska bli spännande att se vad de satsar på då. Vi bollade lite idéer och jag tror det kan bli kul!
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
5 kommentarer
Anna O

Så ska det se ut på en sommarpremiering! Jag fattar ju fördelen med ridhusets förutsägbara underlag etc, men när man har en bra plats utomhus blir det mycket somrigare. En slottspark dessutom. Och publik ser det ut att ha varit också.

Svar: Precis! Det här är festligt. Fin miljö, massor av priser och fina hästar av många raser. Och större publik än på nästan alla andra premieringar. Tyvärr ofta en gles skara, men här var det verkligen många.
Stuteri Kry

Anna O

I solsken utomhus och hästar av många raser kan dra en publik som går utanför de närmast sörjande. Det fanns en granne till mina morföräldrars hus, en man som jobbade på konsum och nog inte hade haft direkt att göra med hästar någon gång i sitt liv. Men han tyckte så mycket om ardennerhästar och åkte alltid på sommarpremiering för att titta på dem. Men jag har svårt att föreställa mig att han skulle sätta sig i ett ridhus och titta!

Svar: Jag tror det är bra att minnas den gruppen av publik med. Spelar roll på flera sätt. Och att ha ett vackert arrangemang som också ger en vacker kulturell upplevelse är inte oviktigt alls. Visst är det skönt med ridhus när regnet vräker ner, men ganska trist i fint väder. Och ofta kan man inte se ett dugg om man har med häst och det är inne.
Stuteri Kry

Anna O

Det hade jag inte alls tänkt på, att ridhuset gör att de som själv visar inte ser något. Verkligen ett ännu större aber!

Svar: Ja, man ser ju de andra utanför också, men väldigt svårt hänga med, för ljudet är oftast bara kopplat så det hörs inne. Kanske är gammaldags men jag gillar när det är ute och på sommaren (inte slutet av september helst, även om det ju funkar). Utställningar kan vara när som, men sommarpremiering på sommaren är fint!
Stuteri Kry

Anna O

Vi är helt överens om det här! Det finns ett kulturarv att förvalta i sommarpremieringarna. Jag vet inte hur lång deras historia är men i alla fall över 100 år! När jag googlade på "skådepenning historia" hittade jag en riksdagsutredning från 1911 som hänvisar till den av statsmedel finansierade hästpremieringen så redan då fanns den i alla fall. Lägger in länken i en kommentar för sig för den blir kanske spamstämplad.

Svar: Åh, skådepenningarna - dem saknar jag! Kanske skulle de få fler att visa unghästar, för det blir färre och färre. Jag tyckte det var jättefint att få en skådepenning, men det är ju slut med dem. Tyvärr.
Stuteri Kry

Anna O

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/statens-offentliga-utredningar/atgarder-for-framjandeaf-landets-hastafyel_DAE08b1/html

Svar: Tack!
Stuteri Kry