Kan du klövja?


Fjordhästen är en häst som klarar många olika uppgifter. 
Så har det varit sedan länge. Mer eller mindre en fråga om överlevnad på norska Vestlandet.
 
Ett jobb för en fjordhäst var att klövja. Alltså att bära backning på smala stigar uppför och utför bergen. Det fanns inte väg överallt, så det betydde mycket att ta hästarnas hjälp att bära. 
 
Även militären använde klövjehästar. Det var förresten inte bara i Norge. Också i Sverige fanns klövjesadlar i det militära förrådet.
 
Jag kom över en gammal svensk militär klövjesadel efter tips från min bror. Jag slog till och chansade att den kunde vara värd några hundralappar.
 
Den var torr i lädret och jag kunde inte bedöma storleken. Men den verkade nog ha lite för liten bomvinkel för mina hästar som behöver vid sadel.
 
Jag hade tänkt smörja upp och prova den. Men det blev inte av under vintern. För ett tag sedan tog jag ut den och började smörja. Fettet bara försvann in, och det behövs ännu mycket mer.
 
Jag kunde knäppa upp och hänga den som den ska hänga på hästen. Då såg jag att det saknas en rem på varje sida. Det ser i alla fal ut som att det ska vara en rem från bakselen till bröstan. Det finns spännen, men inget som passar i.
Är det någon som har en komplett klövjesadel av liknande modell? Kan du i så fall visa mig bild på hur det ser ut, så kanske det går att fixa remmen som saknas.
 
Det vore ju kul att testa en sådan gammal tradition. Man skulle ju till och med kunna ge sig ut på ridsemester med handhäst som bär packningen... Dit har vi en bit innan vi är, men spännande tanke!
 
1 kommentar
Anna O

Har ingen sadel men det finns tämligen säkert gamla militära instruktionsböcker i mitt föräldrahem. Undrar om min farbror som gjorde militärtjänst på K4 i Umeå runt 1960 inte har varit med om att klövja själv. Om du inte har löst gåtan innan dess kan jag fråga honom nästa gång jag är i Skåne.

Svar: Bra idé! Och vilka resurser! Har fått en bild på en ny som liknar till stor del. Men kanske finns det också instruktioner om hur den ska anpassas. Det vore ju toppen!
Stuteri Kry