KBI och FKP - vad är det?

Finns det något värre än trebokstavsförkortningar? Jag tycker det är hopplöst, för det finns alldeles för många. Men det hjälper väl inte vad jag tycker - de sprids och ökar ändå.
 
Så då får man väl ta tag i saken och lära istället. I lördags gick jag upp tidigt och åkte till Ryasjö hästgård i Sexdrega för att vara med på Svenska hästavelsförbundets kurs om att döma körprov på premiering.
 
Och jo, jag visste redan innan vad KBI och FKP betyder. Jag har besökt många sommarpremieringar, och jag har kört några bruksprov där också. Fast jag har aldrig genomfört KBI.
 
KBI står för körbarhetsintyg, och är ett körprov som avläggs vid fyra års ålder (för en del raser även vid högre ålder).
 
FKP betyder frivilligt körprov, och det är avsett för treåringar. KBI görs med fyrhjulig vagn, medan FKP kan göras med kälke eller liknande. Även vagn, släpa eller lunningsbåge går bra.
 
Sedan i fjol finns också enklare prov för ett- och tvååringar. Ettåringarna ska bara tömköras en enkel bana, medan tvååringarna körs med lunningsbåge, släpa eller liknande.
 
Kursen gick ut på att lära oss att döma dessa olika prov. Det fanns även deltagare som redan är godkända domare, som var där för fortbildning. En blandad skara från hela Sverige, och även Norge. Dagen efter kom ett gäng till för samma kurs.
 
Vi hade både teori och praktiska övningar i att döma. Det var fantastiskt fina demonstrationer som Lars-Åke och hans gäng presterade. Massor av lärdom och imponerande välkörda hästar.
 
Jag blev verkligen inspirerad! Jag har aldrig funderat så mycket på om jag skulle träna för denna typ av prov. Det har känts lagom att genomföra bruksprov för stamboksföring, ibland i körning, ibland i ridning.
 
Men även om kursen gick ut på att lära sig döma, och den gav en väldigt bra grund för det, där jag känner att jag fick med mig massor, så gav den också inspiration att köra mer själv. Jag tror att mina ungston kan vara med på noterna. Vi hinner inte fixa ett FKP i år, men vi ska nog träna på momenten i både detta och på sikt i KBI. Det är ju kul med körning!
Tack för väl arrangerad kurs! Och hatten av för välkörda, fina hästar i olika åldrar!
 
 
1 kommentar
Sofie

Jag har gjort KBI med mina ardennerston ston även om det var många år sen. I sommar satsar jag på FKP med Åskar fjord valacken.

Svar: Vad kul! Lycka till!
Stuteri Kry