Virtuella stängsel?

Att se över alla stängsel på våren är rätt härligt jobb. Man får röra sig ute i naturen och verkligen uppleva djuren, växterna och hur våren kommer.
I år blev det lite extra mycket att fixa. Vi fick plocka bort en del stängsel till motorsågskursen, så det måste återställas. Som alltid var det också lite att laga och delar att byta ut.
Eftersom Hassle ska ta emot en grupp ston vill vara extra noga med att ha bra stängsel, så att alla förhoppningsvis håller sig där de ska. När man ska släppa nya hästar blir det extra viktigt att staketet syns bra.
I vanliga fall använder vi elrep överst och så en slät metalltråd under. De senaste åren har det varit en aluminiumtråd, som har fördelen att vara mjuk och leda el bra. Nackdelen är att den går av lättare. Och det är väl inte bara dåligt, förresten.
Inför släppet har jag kompletterat med avspärrningsband överst. Hagen följer inte helt tydliga naturliga gränser, så även om det finns ett elrep ville jag förstärka möjligheten för alla att se staketet. Vi hoppas att det ska funka bra när de första stona kommer idag.
 
När jag vankade runt och bar stolpar kunde jag inte låta bli att fundera på virtuella stängsel. De är testade i Norge i flera år, och det har också gjorts försök i Sverige.
https://www.vxa.se/husdjur/nyheter/2021/virtuella-stangsel-testas-i-sverige/
 
Så vitt jag vet är de inte tillåtna här, inte än. Men jag hoppas att det kommer.Hos oss tänker jag att man skulle kunna ha ett vanligt klassiskt stängsel ytterst hela vägen. Sedan lägger man det osynliga stängslet som avdelare för att kunna beta en del av hagen i taget.
Om någon smitter igenom händer inte så mycket då. Jag tror att hästarna snabbt skulle lära sig förstå varningspipen när de närmar sig den osynliga gränsen som man lagt in på kartan.
 
Det jag hört om försöken i Norge är att de flesta djur lär sig snabbt medan några verkar få många stötar. Antingen för att de inte fattar eller för att de tycker det är värt stöten de får? Lite så kan det ju vara med vanliga staket också.
 
Jag har inga enorma arealer, men jag har marker med berg nära ytan, så det är svårt att stängsla. När man letar en plats att få ner en stolpe och det säger klonk för åttonde gången på kort tid så ligger det nära till hands att drömma om virtuella stängsel.
 
0 kommentarer