Pinsamt Tranås!


På radionyheterna i torsdags hörde jag 
att Tranås kommun har bottenplatsen i Sverige när man undersökt hur stor andel av den offentliga maten som har svenskt ursprung. De delade denna pinsamma placering med en annan kommun. Jag tror det var Alingsås.
 
Jättetråkigt på alla sätt och vis. Inte minst som Tranås är en ganska liten kommun med många aktiva lantbruksföretag. Vi ligger mitt i mjölkbältet och grannkommunen Ydre är en av Sveriges kommuner som har flest kor i relation till invånarantalet. Hur det är med Tranås vet jag inte.
 
Vi har också ovanligt hög andel ekologiska besättningar. Kanske delvis för att mellanbygden med skog och åker om vart annat passar bra för sådan produktion. Jag vet att det finns politiker som har drivit att öka andelen ekologisk mat i skolan.
 
Inget fel på det, men viktigast är ändå att köpa svenska råvaror. Jag tycker att det är rimligt att kommunen gynnar sina företagare, och då allra mest de som gör så mycket för att hålla det vackra, omväxlande landskapet öppet genom att bruka jorden och ha betande djur som bidrar till biologisk mångfald. 
 
Det verkar de ha missat i Tranås. Det man hör är en massa prat om stadsvisionen. Sådant får mig att överväga att engagera mig politiskt. Tranåsbygden är väldigt vacker och jag trivs fint. Men som stad - tja, det kommer nog aldrig bli den starkaste grenen om man säger så.
 
Och jag vet; man kan inte upphandla "svensk mat". Det sätter EU-reglerna stopp för. Men det är faktiskt inget problem. Det handlar bara om att ställa rätt krav, och här finns det fina underlag som kommunerna kan ta hjälp av. Genom att ställa rätt krav på hög djurvälfärd så kan man få resultatet att köpa svenskt.
 
Förutom de fördelar som jag redan nämnt så är det också så att de svenska animalieprodukterna är producerade med en av världens högsta nivåer på djurvälfärd. Svenska djur är friskare än nästan alla, tack vare ett gott förebyggande arbete och en bra miljö. Därför ligger vi lägst i EU i antibiotikaanvändning, och det är bra för både djur och människor.
 
Grattis till Bromölla som låg i topp vid denna undersökning. Svenskproducerat kött och kyckling dominerar i Bromölla - P4 Kristianstad | Sveriges Radio Jag hoppas ni ska kunna inspirera fler att följa efter. Det är viktigare än vad somliga förstår. Svensk mat borde vara självklar | LLB (landlantbruk.se)
 
 
 
1 kommentar
Anonym

Kan glädja dig med att det var fel statistik dexrapporterade, Tranås ligger på 63,5% se länk
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid08w6CFyXE3QvxC1Dok49G6wao8TPZ7bXwpDvZaTKnSnWAR5amS4tDh4f4LP8ggeXwl&id=100066774810560

Svar: Det låter ju väldigt bra! Men en bit kvar ändå att sträva mot, tycker jag.
stuterikry.blogg.se