Förbereda premiering

Idag är det sommarpremiering i Gräfsnäs. Jubileum för premieringsplatsen, som ligger så vackert i slottsparken i Gräfsnäs. Det var inställt under pandemin, men jag har ändå hunnit vara där och döma flera gånger. Det är trevligt och inramningen är fantastisk. 50-årsjubiléet bjuder på lite extra festligheter som uppvisningar under lunchen, så åk gärna och titta. Dagens bilder är från i fjol.
 
Funktionärerna är en trogen skara. De fixar med tält och avgränsningar för bedömningen. Och de gör i ordning banor för bruksprov och har folk för id-kontroll och mätning. Många saker att fixa är det, faktiskt ännu fler än inför en utställning.
 
Det gäller även min del som domare. En avelsvärdering innebär mycket mer förarbete. Jag går igenom katalogen noga innan och det är ett av skälen till att man måste anmäla sig i så god tid. En utställning är för dagen, en avelsvärdering syftar till att så gott det går bestämma hästens avelsvärde. 
 
Så förutom själva exteriörbedömningen ingår bedömning av härstamning, prestationer och hälsa, samt eventuella avkommor. Det betyder att jag måste läsa på och ha koll på nära släktingars meriter. Även individens egna meriter kollas upp och noteras.
 
Min katalog är fulltecknad av anteckningar som kan handla om att modern är Elit-premierad, att hästen själv har tävlingsresultat eller andra meriter och mycket mera om individen och om de nära släktingarna. I avsaknad av BLUP för många raser blir det istället en sammanvägd bedömning.
Förstås bedöms hästen som den presenteras för dagen. Om jag inte får se trav av bra kvalitet kan jag inte gissa, och det är svårt att bedöma en häst som visas dåligt eller i för högt hull till exempel. Men medan en utställning verkligen är för dagen så försöker man vid avelsvärdering ha lite andra glasögon. Inte så lätt att förstå när poängskalan som regel är densamma, men ändå en viktig distinktion.
 
Och sedan har vi det här med alla olika regler. De fyller nästan ännu mer i mina noteringar. Jag skriver upp vad som är teoretiskt möjligt att erhålla för varje häst. Det kan handla om vilka gränser som gäller för högsta och lägsta mankhöjd, och vad som händer om det inte uppnås. Det är vilka avelsvärdeklasser som kan vara aktuella, om den får diplom och om den får mindre. Vissa raser stamboksförs vid tre års ålder, andra först sedan de fått föl och ytterligare andra kan stambokföras som treåringar men får högre klass när de fått föl.
 
En del måste göra bruksprov,  andra inte. De flesta avelsvärderas på plats, medan några bara bedöms och så görs avelsvärderingen på kontoret av föreningen. 
 
Det är tur att det är roligt, för det är mycket att hålla reda på. G och G1, eller GB och GM, som för andra raser kan vara nästan samma som B eller AB...
 
Jag gillar det trots allt och försöker ge alla en rättvis och välgrundad bedömning. Jag brukar få se många fina hästar på en dag. För det mesta lär jag mig något och alltid träffar jag engagerade och duktiga människor. Förhoppningsvis kan jag också ge någon annan inspiration eller bra tankar att ta med sig. Lycka till alla idag!
 
2 kommentarer
[email protected]

Intressant att höra hur domaren gör. Jag visar och gör Kbi med Åskar om en vecka.

Svar: Vad kul! Lycka till! Inga körprov alls idag, men fyra ridprov.
stuterikry.blogg.se

Heléna

Oj, det var inte lite att hålla reda på! Hoppas du får en riktigt fin dag och får se en massa fina hästar! Kram 💖

Svar: Det är mycket, och delvis onödigt krångligt. Men det mesta kan man i huvudet efter några år - gäller dock alltid kolla så det inte ändras. Trevligt var det, och stor publik samt fina hästar!
stuterikry.blogg.se