Mer än en katt?

Om man vill ha mer än en katt bör man gärna skaffa flera samtidigt. Till exempel kullsyskon.
Dels blir det mycket roligare och lättare för kattungarna om de har varandra. Så mycket lek och bus de kan ha tillsammans! Vi har köpt flera syskonpar genom åren. Radius och Ulna, Sabina och Tiger, Atlas och Tarsus och så Biceps och Triceps. I somras kom så Maximus och Gluteus.
Vi har köpt en ensam kattunge, och det var Carpus, som fick ta Radius plats efter att han blivit påkörd och dog redan vid ett års ålder. Sedan levde han med Ulna i rätt många år.
Förutom att de nya kattungarna har så roligt ihop så är det ofta svårt för en vuxen katt att bli vän med sin nya påtvingade sambo. Katter gillar inte sociala förändringar (eller andra förändringar för den delen - en del blir otroligt stressade av ommöblering). En del har svårare än andra, och det kan vara svårt att acceptera ett nytt barn, en ny hund eller även en ny katt.
Ibland slåss de, ibland driver den ena katten iväg den andra, och ibland blir ena eller båda "bara" väldigt stressade. De kan börja kissa eller bajsa inne eller ibland bli sjuka av sådan stress.
Det kan vara värt att tänka igenom innan man är "snäll" och köper en kompis till katten. Visst kan det gå bra, men det kan också visa sig svårt. Och det kan ta lång tid (om ens någonsin) innan de blir vänner, eller ens fördrar varandra.
Plupp (eller Biceps då) är en snäll och fredlig katt. Men jag kan inte påstå att han gjorde vågen när Maximus och Gluteus flyttade in. Inte alls. Han gick omvägar.
Här finns massor av plats, och vill man inte sova i kattbäddarna erbjuder halmen på höskullen bra alternativa möjligheter.
Först nu, efter drygt ett halvår, har de börjat trivas så pass bra att de kan dela bädd. Gluteus och Maximus kan slicka Plupp. Han ser mest förolämpad ut, och slickar inte tillbaka. Men han kan vila med dem och se nöjd ut.
Men oftast är de ungkatterna man ser tillsammans. Plupp går på egna äventyr i markerna och är nöjd med det. Mest nöjd med sällskapet är han nog när andra katter kommer förbi och vill bråka. Då är det fint att vara tre.
 
 
 
 
0 kommentarer