Nya (o)vanor


Att bli änka innebär förändring 
på en massa sätt. Först överväldigas man av alla praktiska saker att lösa. Papper att reda ut, saker att städa undan och förstås att få vardagen att fungera. 
 
Allra först är det faktiskt enklare än innan. Man behöver inte dygnet runt ta hand om någon som är väldigt sjuk. Det är både lättnad och sorg på samma gång.
 
Sedan blir det allt mer att hitta sina nya egna vanor. Jag har alltid varit kvällstrött, men Peppe var det ännu mer. Han fick mig att komma i säng i tid helt naturligt. 
 
Jag var förvånad över att detta skulle bli annorlunda sedan han dött. I början kanske jag var rädd att bli liggande vaken med tankarna. Men sedan var det mer att jag lätt fastnade i det jag gjorde. Och ibland har de senare vanorna gett nya möjligheter, jag tänker då inte minst på det fantastiska norrsken jag fick se nyligen.
 Och jag har återupptagit en gammal vana att läsa böcker innan jag somnar. Det har varit dåligt med det en tid, och det gillar jag att göra igen. 
 
Jag har en stor kudde med fårskinn som är perfekt att ha bakom ryggen när jag läser. Härligt! Och den tar jag ofta fram igen på morgonen.
 
För det är en annan (o)vana. Jag kan ligga kvar och dra mig en stund innan jag går upp. Det var liksom ingen idé när Peppe hade klivit upp för länge sedan, hur tidigt jag än vaknade. 
 
Zizou tycker det är toppen. Han har aldrig sovit i min säng. Jag tycker det är skönt att slippa en grusig hund i sängen. Men fram på morgonen har gruset rasslat av. Så jag lät honom komma och mysa en stund. 
 
Han förstod kvickt sammanhanget. Så numera studsar han oftast upp när min morgonlampa börjar öka upp ljuset sakta. Han tänker att då är det dags. Svårt att motstå en sådan glad hund. Och när jag hasar upp så hoppar han ur sängen och är ännu gladare för det!
 
 
1 kommentar
Anna O

Det är fint att vara flexibel, även om man behöver disciplinera sig ibland! Det är många vanor man justerar för att leva ihop med någon annan… Men hur ska det gå med din nattsömn när den stora morgonlampan solen börjar lysa allt tidigare, när nu Zizou lärt sig den vanan?

Svar: Det är jag inte orolig för. Han läser av tecken på att det är dags att stiga upp, som väckarklockan eller att jag börjar vakna. Då frågar han diskret (sitter vid sängkanten och väntar på tecken) och sedan lägger han sig bredvid. Så det funkar nog bra.
stuterikry.blogg.se