Utvidgat bruksprov

I Norge måste alla fjordhingstar göra ett körprov i samband med att de visas för att bli godkända. De får spännas för en fyrhjulig vagn och sedan köra en liten slinga i skritt och trav med halter och även en backe, samt lite volter.
De som blir godkända får sedan komma tillbaka och göra det utvidgade bruksprovet. Normalt görs det när de är fyra, men det kan göras senare. I år visades flera fyra- och femåringar.
De rids av egen ryttare och av testryttare i en variant av gångartsbedömning. Sedan rids de också upp och nerför en ganska brant backe utomhus. Man vill väl se att de fortfarande har gott terrängsinne.
Nästa dags körs de i ridhuset och även här är det egen kusk och en testkusk. Sedan går de ut, och så är det ett moment med körning samt halt i backe och att köra en liten åttvolt med precision. Testet innehåller också ryggning med vagnen.
Åtta hingstar var anmälda till bruksprovet, men två utgick under första dagen. Den ena bedömdes ha problem i sin överlinje, och den andra visade sig vara sömstucken och blev halt med testryttaren. Det var synd, för det var en fin och rörlig hingst och en duktig tjej som red.
Av de andra var det några som gjorde sig bäst under ryttare och andra såg bättre ut i vagn. Fjelltuvas Falk gjorde båda delarna på ett trevligt sätt och belönades för bästa bruksprov. Han är hingsten med nummer 10 på bilderna.
De flesta hästarna gick bättre med testryttaren än med egen ryttare, men det fanns undantag. Intressant att se och jämföra. Vill du läsa stam och resultat för hingstarna är det lätt att hitta på norska sidor.
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer