Valack, jelk och russ

 
 
Att en kastrerad hingst kallas valack vet nog de flesta. När vi var i Norge nyligen fick vi veta att det även finns andra gamla ord för valack. Jelk kan man säga, och även gjeldhäst.
 
Jelk och gjeldhäst har samma ursprung som det engelska gelding. Logiskt när man hör det.
 
Det engelska horse har också kommit hit som hors. Enligt Svenska akademins ordbok betyder hors häst och i synnerhet sto eller om stridshäst.
 
Samma ursprung tror jag att russ har. Russ, råss och hors. Råssmäte och Råssmark är två byar nära oss. De har säkert inte så mycket med gotlandsruss att göra, men däremot med hästar.
 
Och enligt Svenska akademins ordbok användes ordet russ för alla slags hästar. Så är det nog inte längre. Men ändå intressant att tänka på.
 
Valack då, hur var det med det ordet? Ursprunget är Valakien i Rumänien, och valackerna eller det valakiska folket kom tidigt på fördelarna med att kastrera hingstar för att ha bra bruksdjur. Det blev en exportvara för dem.
 
Så ursprungligen var en valack en häst som kom från Valakien, och som väl också var kastrerad där. Valackarna var de som utförde ingreppet, och ordet användes med starkt nedsättande innebörd, ungefär som tattare och rackare. Rackaren var den som slaktade hästar. 
 
Den här summariska sammanfattningen gör mig nyfiken och jag vill veta mera. Man kanske borde skicka in något till radioprogrammet Språket, som jag tycker är mycket underhållande att lyssna på.
 
 
3 kommentarer
[email protected]

På Gotland kallas väl alla hästar för russ fortfarande för gotlandsrusset heter skogsbagge där tror jag.

Svar: Ja, det är väl så att russ just betyder häst. Sedan är det nog olika vad folk säger. Skulle tro det finns både ponnyer och hästar där med. Men baggarna är russen och fåren heter lamm… de små är lammungar.
stuterikry.blogg.se

Mikaela

Fina hästar

Svar: Tack! I det här inlägget är de flesta andras hästar. Annars kryllar det ju av mina med. Alltid roligt fotografera välskötta hästar.
stuterikry.blogg.se

Mikaela

Fina hästar

Svar: Tack!
stuterikry.blogg.se