Äta hästkött?




Nä om de sensoriska kvaliteterna på köttet har jag absolut ingen aning. Köttvetenskap var en kurs som jag aktivt valde att INTE läsa. Nu i efterhand verkar det kanske trångsynt, men när jag äntligen tagit mig genom fyra terminer som huvudsakligen var grundläggande och kommit fram till kurserna som handlade om DJUR så ville jag definitivt inte lägga tid på en som var lab och teori kring något som VARIT ett djur ;-)!
Men om det är livstid karens på ett läkemedel så är det väl i praktiken sekundärt vad anledningen är, för djur som behandlats måste i alla fall hållas utanför livsmedelskedjan? (Är det inte ett vanligt läkemedel har det förstås begränsade konsekvenser. )
Nja, för min del så är det nej tack på det, jag tycker inte hästkött smakar gott. Jag upplever det som att det är en sötma i köttet och det tycker jag är äckligt. När jag råkat äta hästkött har jag direkt börjat fundera om det är häst, och sen insett/fått reda på att det faktiskt är det.
Rent konsistensmässigt kan det nog funka äta en 15årig häst också bara man mörar det ordentligt. Vi äter ju älgar som är 12-15 år och det är visserligen en annan art, men köttet är inte dåligt. Det handlar mycket om hanteringen av köttet. (Och man kan ju möra det själv hemma en vecka i kylskåpet också om det man köpt på affären bara hängt ett par dagar i slakteriet). En 20+ årig häst kanske börjar bli allt sämre dock, vem vet. Det är ju alltid en fördel om djuret har en del fett för smakens skull och ju äldre djur desto mer fett brukar de ju tappa rent naturligt.
Jag blev väl inte direkt upprörd över att det var häst i köttprodukterna, utan att det var en art som det "inte skulle vara" i produkten, enligt ingredienslistan. Det kändes som bara en till sak i ledet av slarv eller till och med medvetna fulheter. Det var ju bara något år innan man ertappat ICA med att mala och märka om gammal köttfärs...
Jag var inte så gammal när det där var i media men minns från när jag var liten i låg- och mellanstadiet och redan då pratades det ganska mycket om hästkött (det är möjligt det fanns någon muslim på fritids som inte åt skinka, som triggade pratet). Och att man tyckte hamburgerkött var lite äckligt för det var häst (och ändå ville de flesta kids äta på Donken…). Jag tänker att barnen inte kom på det där snacket själva, det måste funnits hos vuxna runt omkring :-)
Men jag tycker tex vildsvin också har dåligt rykte i onödan, det borde finnas ett större intresse när vi har så många vildsvin. Där jag bor är 80% oätliga pga för hög bq, men jag hade gärna ätit mer vildsvin annars!
Kanin tycker jag också man borde satsa mer på, men har funderat på om kaninkött skulle ha lägre klimatavtryck än kyckling. Men i större produktion kanske det skulle bli likvärdigt.
Här undrar jag ändå i hur stor utsträckning brist på efterfrågan på hästkött som livsmedel är en viktig faktor? Om en svensk häst i genomsnitt lever 15 år (det var siffran som jag hittade), hur mycket kött är av en kvalitet som har en marknad (oavsett det ideologiska)? Och begränsar inte också läkemedelsanvändning när det gäller hästar, mycket mer än för lantbruksdjur? Du skrev nyligen om något parasitmedel som det var livstids karens för. Vågar livsmedelsbranschen ens lita på att en häst inte har behandlats med det?