Äta hästkött?

 
 
Kommer du ihåg? Det är tio år sedan hästköttskandalen drog fram. Ännu är det många som minns den. Men kanske mer som att det skulle vara problem att äta hästkött än som en skandal kring spårbarhet och livsmedelssäkerhet. 

Jag jobbade på Jordbruksverket då. Och jag blev talesperson för myndigheten i frågan. Jag påmindes om det när jag letade en helt annan sak och hittade ett gammalt inslag då jag var med i radio. Det var direktsänt, men finns ännu kvar bandat:
https://sverigesradio.se/artikel/5456362
 
Kanske en freudiansk felsägning av reportern som säger spår av kött i köttbullarna? 

Det är alltid jobbigt höra sig själv, men lite lättare när tiden gått. Trots allt nöjd med allt jag fick sagt. Och inte minst att jag vågade säga att jag ätit hästkött och att vi borde göra det oftare. 
Jag förstår om man inte vill äta sin egen häst. Det kan ju kännas svårt. Men om fler ville äta häst och fler ville slakta häst så tror jag det vore bra på flera sätt. 

Tyvärr går utvecklingen åt andra hållet. Det är svårt att hitta slakterier som tar emot. Och svårt att hitta svenskt hästkött att köpa.  

Men för ett hållbart tänk och för många andra skäl som jag faktiskt fick chansen att säga redan då för tio år sedan så är detta en trend jag önskar att den kan vända. Kanske är tiden mogen.
 
4 kommentarer
Anna

Här undrar jag ändå i hur stor utsträckning brist på efterfrågan på hästkött som livsmedel är en viktig faktor? Om en svensk häst i genomsnitt lever 15 år (det var siffran som jag hittade), hur mycket kött är av en kvalitet som har en marknad (oavsett det ideologiska)? Och begränsar inte också läkemedelsanvändning när det gäller hästar, mycket mer än för lantbruksdjur? Du skrev nyligen om något parasitmedel som det var livstids karens för. Vågar livsmedelsbranschen ens lita på att en häst inte har behandlats med det?

Svar: Livstids karens säger inget om farlighet. Bara bristande undersökning. Och regler om läkemedel fungerar rätt bra, bedömer jag. Det skrivs i pass mm. Ålder är nog inte hindret, för gamla kor och moget kött blir mer och mer intressant. Men jag tror slakterierna gärna slipper krånglet. Plus att konsumenten inte är van. Många faktorer och det finns gedigna utredningar om detta.
stuterikry.blogg.se

Anna

Nä om de sensoriska kvaliteterna på köttet har jag absolut ingen aning. Köttvetenskap var en kurs som jag aktivt valde att INTE läsa. Nu i efterhand verkar det kanske trångsynt, men när jag äntligen tagit mig genom fyra terminer som huvudsakligen var grundläggande och kommit fram till kurserna som handlade om DJUR så ville jag definitivt inte lägga tid på en som var lab och teori kring något som VARIT ett djur ;-)!

Men om det är livstid karens på ett läkemedel så är det väl i praktiken sekundärt vad anledningen är, för djur som behandlats måste i alla fall hållas utanför livsmedelskedjan? (Är det inte ett vanligt läkemedel har det förstås begränsade konsekvenser. )

Svar: Stämmer om livstids karens. Vad jag menar är att det finns system för detta. Och att de flesta hästar inte behöver få sådana läkemedel. Man kan tryggt äta hästkött från Sverige om man vill.
stuterikry.blogg.se

Maria

Nja, för min del så är det nej tack på det, jag tycker inte hästkött smakar gott. Jag upplever det som att det är en sötma i köttet och det tycker jag är äckligt. När jag råkat äta hästkött har jag direkt börjat fundera om det är häst, och sen insett/fått reda på att det faktiskt är det.

Rent konsistensmässigt kan det nog funka äta en 15årig häst också bara man mörar det ordentligt. Vi äter ju älgar som är 12-15 år och det är visserligen en annan art, men köttet är inte dåligt. Det handlar mycket om hanteringen av köttet. (Och man kan ju möra det själv hemma en vecka i kylskåpet också om det man köpt på affären bara hängt ett par dagar i slakteriet). En 20+ årig häst kanske börjar bli allt sämre dock, vem vet. Det är ju alltid en fördel om djuret har en del fett för smakens skull och ju äldre djur desto mer fett brukar de ju tappa rent naturligt.

Jag blev väl inte direkt upprörd över att det var häst i köttprodukterna, utan att det var en art som det "inte skulle vara" i produkten, enligt ingredienslistan. Det kändes som bara en till sak i ledet av slarv eller till och med medvetna fulheter. Det var ju bara något år innan man ertappat ICA med att mala och märka om gammal köttfärs...

Svar: Slarv och fusk med livsmedel är förstås aldrig ok. Jag tycker bara det är synd att hästköttet fick extra dåligt rykte på grund av sådant. Smaken tycker jag kan bli riktigt bra rätt lagat, precis som lamm som en del råkat smaka dålig variant av och därför inte ger en chans.
stuterikry.blogg.se

Maria

Jag var inte så gammal när det där var i media men minns från när jag var liten i låg- och mellanstadiet och redan då pratades det ganska mycket om hästkött (det är möjligt det fanns någon muslim på fritids som inte åt skinka, som triggade pratet). Och att man tyckte hamburgerkött var lite äckligt för det var häst (och ändå ville de flesta kids äta på Donken…). Jag tänker att barnen inte kom på det där snacket själva, det måste funnits hos vuxna runt omkring :-)
Men jag tycker tex vildsvin också har dåligt rykte i onödan, det borde finnas ett större intresse när vi har så många vildsvin. Där jag bor är 80% oätliga pga för hög bq, men jag hade gärna ätit mer vildsvin annars!

Kanin tycker jag också man borde satsa mer på, men har funderat på om kaninkött skulle ha lägre klimatavtryck än kyckling. Men i större produktion kanske det skulle bli likvärdigt.

Svar: Vildsvin borde vi också äta mer. Hos oss kunde det vara bra om de blev färre. Kanin finns en liten produktion, men tror inte det är lätt att få den att växa. När det gäller häst tänker jag mest att ta vara på resurser som finns och inte att ha slakt som huvudmål.
stuterikry.blogg.se