Kokontroll i 125 år


Känner du till Kokontrollen? 
För de som inte är i mjölkbranschen är den nog okänd för många. Trots att den har funnits och gjort stor nytta i 125 år. Ja, i fjol firade Kokontrollen, som numera drivs av Växa, 125 år.
 
Det finns mycket att läsa och få veta om Kokontrollen, om man går in på Växas sidor. Här finns ett litet urval: https://www.vxa.se/nyheter/2024/kokontrollen-fran-forr/
 
Att det finns en besättning som varit med ända sedan 1905 är i sig fantastiskt, det villl säga nästan sedan start. 
 
Vad Kokontrollen betytt för utveckling av djurhälsa, produktion och djurvälfärd är ännu mer fantastiskt, tycker jag. 
 
Vi som jobbar med rådgivning för bättre djurhälsa har väldigt stor nytta av de siffror och sammanställningar som underlagen från Kokontrollen används till.
 
Grunden i Kokontrollen är att lantbrukare provmjölkar, dvs registrerar mjölkmängd för varje ko och tar ut mjölkprover som analysers bland annat för fett, protein och celltal,
 
Jag minns från när jag var liten hur vi varje månad provmjlökade och sedan ivrigt såg fram emot svaren på proverna, och skrev in dem på varje kotavla, månad för månad. Svarta tavlor med vit krittext, som hängde ovanför varje ko. Årets sammanlagda produktion samt anteckningar om kalvning och semineringar fanns med.
 
Min far, som då var mjölkbonde, hade tidigare varit kontrollassistent. Han cyklade runt och följde upp och kvalitetssäkrade resultaten. Såg till att det blev rätt gjort, och bodde ofta över på gården, så att han kunde vara med både vid kvälls- och morgonmjölkningarna.
 
Mycket har utvecklats sedan dess. Besättningarna har blivit större, ingen cyklar mellan gårdarna och resultaten skickas digitalt.
 
Väldigt mycket mer data har vi om varje gård och varje ko. I kodatabasen körs det samman information om härstamningar och genomiska tester, sjukdomsregistreringar och dödsfall. Tillsammans ger det underlag för ett avelsarbete för friska kor och en rådgivning som kan fokusera på rätt saker och även följas upp tydligt.
 
Jag undrar om de som skapade Kokontrollen för 125 år sedan drygt förstod vad den skulle betyda. Och jag är stolt att få vara en liten del av detta. Både då och nu spelar korna roll för vårt landskap, för den biologiska mångfalden och bra mat. 
 
2 kommentarer
Anna O

Ja det är fantastiskt. En föregångare till Precision Livestock Farming! Jag visste inte det om Hugos bakgrund? Vet du hur stort distrikt han hade, hur långt han cyklade? När var det? Jag älskar att få historia förmedlat genom människors historier. Idag berättade pappa för mig om hur smeden som skodde hästar kom på att hästarna var lugnare om de fick vara i sin hemmiljö, så då började han cykla! runt med sin hovslagarutrustning! Fast ässjan kunde han väl inte ta med sig så han fick nöja sig med att kallrikta skorna. Men det är väl vad hovslagarna gör idag också?

Svar: Jag vet inte hur stort distriktet var. Men helt klart oerhört mycket tätare med gårdar då. Tror det var på 50-talet (han var född 1930).
stuterikry.blogg.se

Anna O

Ja det är fantastiskt. En föregångare till Precision Livestock Farming! Jag visste inte det om Hugos bakgrund? Vet du hur stort distrikt han hade, hur långt han cyklade? När var det? Jag älskar att få historia förmedlat genom människors historier. Idag berättade pappa för mig om hur smeden som skodde hästar kom på att hästarna var lugnare om de fick vara i sin hemmiljö, så då började han cykla! runt med sin hovslagarutrustning! Fast ässjan kunde han väl inte ta med sig så han fick nöja sig med att kallrikta skorna. Men det är väl vad hovslagarna gör idag också?

Svar: Ja, de flesta kallskor idag, även om det finns en del som varmskor också. Nu har de ju bättre transportmöjligheter. Och enklare åka till hovslagaren också som alternativ. Men intressant med sådana berättelser!
stuterikry.blogg.se