Ta upp potatis

I helgen fick jag åka med en vända på potatisupptagaren och se när de tog upp potatis på Gästgivaregårdens lantbruk.

Nu är det högsäsong, och arbetet med potatisen har redan pågått ett tag. Det lär vara rätt många dagar till att köra.

Innan man kan ta upp ska blasten dödas, antingen genom att krossas eller sprutas. Det görs minst cirka två veckor innan upptag. Så när upptagaren kommer är det bara ynkliga, bruna stjälkar kvar.

Upptagaren jobbar effektivt och skonsamt. Fina potatisar far färbi på bandet i rask takt. När det är så varmt som i helgen klarar sig potatisarna bättre från skador än när temperaturen sjunker och bara är några få grader över nollan.

Då blir de mer sköra, vilket var något som jag inte alls hade tänkt på.

Från upptagaren lastas de över i vagnar och körs till lagerhusen. En del levereras efter bara några dagar, men en hel del lagras in i lagerhus med ventilation och kylning.

Vid bra skörd kan det bli 50-55 ton per hektar, och det kunde det nog bli på den åker vid Agnestad, som jag åkte med en vända ihop med Ingemar, medan Jimmy körde.
https://youtu.be/RRwqiE6wdtY?si=yyftE-THyufK4_yx

https://youtu.be/RRwqiE6wdtY?si=yyftE-THyufK4_yx

En del av bilderna är från Fredriksberg, där de slutspurtade innan de fortsatte till Agnestad (ifall någon med lokalkännedom undrar).

De kör med två upptagare, och varje kan vid goda förhållanden klara av runt 30 ton i timmen. Så trots att de jobbar långa dagar så snart vädret är rätt, tar det ganska många dagar att bli klar med skörden av runt 200 hektar potatis.

Jag har alltid gillat potatis, men fått ännu mer respekt för detta fina livsmedel när jag lärt mig mer om alla moment under odlingen. Mycket arbete innan vi har den goda maten på bordet.































































