Rätt riktig ändå?


Ibland säger jag att jag nog inte är någon riktig veterinär.
Mest med glimten i ögat, men också för att det får man höra då och då om man inte jobbar klassiskt, kliniskt.
 
Numera jobbar jag ju nästan bara som chef. Visserligen chef för veterinärer. Och jag har jobbat kliniskt många år också. Blev legitimerad när jag var 24, så det har gått några år. Jag har provat diverse. Men ändå…
 
Nyligen fick jag sammanställa mina erfarenheter i ett långt formulär. Beskriva olika typer av diagnoser och åtgärder jag jobbat med. Lista kurser jag gått.
 
Det jag skrev om handlade bara om nötkreatur. Sedan fanns rätt mycket om hästar och lite om smådjur med, när jag kikade på kursintyg.
 
Jag skickade in det hela för bedömning om jag trots avsaknad av specialistkompetens inom veterinärmedicin för nötkreatur skulle kunna godkännas som handledare för de som ska gå specialistutbildningen. Egentligen ska man vara specialist själv för detta, men det finns nästan inga i Sverige, då utbildningen inte funnits för detta. 
 
I förra veckan fick jag svar. Jag är godkänd som handledare! Jag kände mig nästan som specialist. Och i vart fall som en rätt riktig veterinär!
 
4 kommentarer
Boel

Grattis!
Så skönt att få erkännande för din expertis!

Svar: Tack! 🐄🐂❤️❤️❤️
stuterikry.blogg.se

Anna O

Bra gjort! Är det specialist på svensk nivå eller europeisk? Jag är okunnig, vet inte om det finns specialistutbildning annat än på europeisk nivå. Mina två doktorander som är veterinärer har gjort / gör sin specialistkompetens på europeisk nivå, och har behövt ha en godkänd specialist som officiell handledare, vilket är bra för det är snårigt att hänga med i vad respektive kollegium vill ha. Jag hänger med på ett hörn med nuvarande doktorand som går specialistutbildning i försöksdjursmedicin parallellt.

Svar: Tack!Det är på djurslagsnivå och kan göras i vilket europeiskt land som helst. I Sverige har vi saknat utbildningsplan för nöt länge. På smådjur finns även möjlighet att sedan fördjupa sig på ämnesområde. Ex dermatologi, cardiologi osv.
stuterikry.blogg.se

Anna O

Nu får jag komma och fråga en gång till, för jag har inte riktigt förstått hur det här fungerar. Är inte alla specialistutbildningar europeiska, alltså sådana som regleras av European College of vaddetnuär, Bovine Medicine kanske i det här fallet? Har det då betydelse att det saknas en svensk utbildningsplan? För det måste väl finnas en övergripande europeisk plan? Eller är det så att i en svensk plan finns det mer konkreta hänvisningar till svenska begrepp och institutioner?

Svar: Det måste finnas någon som man registrerar sig hos och gör slutprov för. Eller får dispens, som jag ju fick.
stuterikry.blogg.se

Anna O

Tack, intressant! Finns det alltså inga svenska specialister som är listade som handledare för specialistutbildning i nötmedicin? Är inte det märkligt med tanke på svensk tradition ffa när det gäller just djurhälsa hos mjölkkor?

Min doktorand som går specialistutbildning har turen att ha en biträdande handledare som doktorand som också är ECLAM-diplomerad specialist. Han har som tur är hängt med hela vägen, för det har varit en del turer. Doktoranden har jobbat som veterinär under flera omgångar sedan hon började, men först under en chef som inte var veterinär och nu under en chef som visserligen är veterinär men inte specialist. Så ingen av dem kunde vara handledare (och inte jag heller förstås ehuru ej heller veterinär). Och så förstår jag att det ofta ser ut i praktiken, förstås.

Jag är en varm förespråkare för specialistutbildning och ännu mer för integrering forskning-praktik på den här niv¨ån!

Svar: Det finns några få, flertalet pensionerade. Men sedan lång paus.
Mer info här: https://www.svf.se/specialistutbildning/steg-1-fr-o-m-2022/notkreatur/
stuterikry.blogg.se