Ål och black
En black häst har alltid ål, men ål kan finnas hos många hästar som inte är blacka. Och för att göra det ännu lite mer komplicerat, så kan ålen ibland vara rätt blek, t.ex. hos en isabellblack, där den knappt syns.
Blackanlaget är ett anlag som bleker både den röda och den svarta färgen hos hästar. Black har alltså inget med det engelska ordet för svart att göra, utan är samma ord som finns i blek, alltså ett nordiskt ord. På engelska har man ingen särskild benämning för black, utan kallar både blickar och gulbruna för dun, trots att det är skilda anlag, och en black ju även kan ha gulanlaget (vitblack och isabellblack t.ex.).
Så medan gulanlaget bleker brun färg till gul, och silveranlaget bleker svart färg, så påverkas båda färgerna av blackanlaget, så att brunt blir gult och svart blir grått eller brunt. Om man tittar noga på hårstråna ser man att de är ljusa på insidan och att pigmentet finns koncentrerat till den sida som vetter utåt, från huden. Anlaget ger också hästarna de typiska vilttecknen eller zebratecken. De kallas också primitiva tecken.

Ibland dyker det upp ovanliga strimmor som den som ligger som en gjord på höger sida av Humira Kry.
Zebratecken förekommer i olika omfattning, men de blacka har alltid ål. Oftast finns mer eller mindre tydliga strimmor på benen, och ibland kan man se andra zebratecken såsom grepp (strimmor vid manken, njålsmärke (fläck på ganaschen). Ibland förekommer även andra mörka strimmor. Dessutom har blacka hästar ljusa hår vid svansroten samt på manens sidor.

Ljusbrunblack med njålsmärke (Finja Kry)
En brunblack häst har oftast brunt på nedre delen av benen (där bruna hästar har svart, men som regel inte så utbrett utan mer ojämnt eller strimmigt), brun ål på ryggen, men svart i mitten av manen (det kallas mittstol).

Ljusbrunblack med brun ål och svart i manens mitt (Haldol Kry)
Rödblacka har aldrig något svart, precis som fuxar (men kan ha enstaka svart fläckar precis som en fux). Deras ål är mer rödorange. Ganska ofta tror ägarna till föl att de är rödblacka, då topparna på hårstråna i manen är rödaktiga på många unga föl. Man får titta ner i botten av manen för att kolla hur det är, och eventuellt vänta några veckor för att bli säker. De som är rödblacka brukar också ha väldigt ljusa hovar som små.

Rödblack (Finslands Ringo)
De blacka fölen har heller inte zebratecken, utom ål. De har ljusa ben, och det kan vara svårt att bestämma vilken färg de har. I och med den första fällningen kommer den rätta färgen fram. Även då kan det vara svårt att skilja en isabellblack och en rödblack. Ibland vet man av stamtavlan vad som är möjligt, och det är också möjligt att göra gentest om man vill.

Fölen har ål, men inga primitiva tecken förrän de har fällt (Hassle Kry), och så här var det tre år senare:


En brun med ål, men alltså inte alls black (New Discovery)
Mer om blacka hästar hittar du här: http://stuterikry.blogg.se/2015/may/gulblack-i-norge-men-inte-i-sverige.html
Men här måste jag rätta dig lite - Man skiljer faktist på gulbrun och black i engelskan. Det är bara många som inte vet skillnaden och då använder fel namn.
Buckskin är engelska för Gulbrun, medans Dun är ordet för black. (Bay dun (brunblack), Red dun (rödblack) och Grullo (musblack). Grullo har visserligen inte "Dun" i namnet, men det är deras musblack ändå.)