Gulblack i Norge, men inte i Sverige...

I alltför många hästböcker kan man läsa att fjordhästar oftast är gulblacka. Vän av ordning upptäcker dock snart att det inte ens finns någon färg som heter så... I alla fall inte i svenska böcker om hästfärger. I Danmark kallas en vanlig ljusbrunblack för gul, och i Norge finns det någon enstaka gulblack. Inte konstigt att folk blir förvirrade.

 

Det som i Norge kallas gulblack är samma som isabellblack i Sverige, alltså en fux med blackanlag och gulanlag. Våra vitblacka, alltså bruna med gulanlag och blackanlag, benämns ulsblack i Norge.  Man kan tycka att de norska namnen är bra, och inte minst gillar jag ulsblacken, som jag tycker är en bra beskrivning. Det har inget med ull att göra, utan ulv, det vill säga varg.

 

Men hur bra eller dåliga namnen är så tror jag att det klokaste är att hålla samma namn på alla raser i samma land. Det är svårt nog med rätt benämningar, men också väldigt viktigt för att id-kontrollen ska bli rätt. Om olika raser skulle ha olika namn tror jag att det skulle bli ännu mer fel.

Vi rasnördar klarar nog att översätta, och förstå ändå. Att musblack heter grå i Norge kräver ju inte ens en ordlista, men det kan vara värt att påminna om att grey på engelska är en avblekbar skimmel. Men oavsett land och namn så är arvsgången densamma. 

 

Och då passar jag på att påminna om att även de musblacka kan bära gulanlag, alltså vara gulsvarta med blackanlag. Och om det är svårt att känna igen en gulsvart på utsidan, utan kännedom om stam, så är det så gott som omöjligt att se på en musblack med gulanlag. Om man känner stammen, och vid behov gentestar, så behöver man dock inte riskera att få ett föl med två gulanlag. Det kan ju ibland vara svårt att skilja även en isabellblack och en rödblack, så där gäller samma sak.

Förhoppningsvis ska vi snart få även de som skriver hästböcker att förstå att den vanligaste färgen på en fjordhäst kallas ljusbrunblack. Och de heter nästan samma i Norge, det är bara stavningen som skiljer lite.

 För fullständighetens skull slutar jag med en rödblack, även om det inte fanns någon sådan bland de hingstar som visades i Norge i år. Så då passar det väl bra med en bild från Vetlanda i höstas. Någon isabellblack hingst har vi ännu inte i Sverige, men rödblacka och vitblacka finns, så det är fullt genetiskt möjligt.
 
0 kommentarer