Betäcka treåringar?

Ska man betäcka sitt treåriga sto eller vänta tills hon är fyra? Ja, det kan ju vara värt att fundera på, och svaret är kanske inte givet. 
 
Tidigare än vid tre års ålder är det väldigt få ston som betäcks. Som regel tycker jag inte heller att de är mogna för det. Att de brunstar redan från ett års ålder betyder ju inte att de på alla sätt är mogna att få föl. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att många ston har sin första brunst redan innan de har hunnit fylla ett. Så stoföl bör inte gå med äldre unghingstar eller vuxna hingstar för länge, helst inte efter jul året de föddes (lite beroende på när de fötts). 
 
Jag har ofta tyckt att det passar bra att stoet för sitt första föl som fyraåring. Då får hon naturligt en paus från träningen, som hon ändå kan behöva. Då är det inte lika lätt att bli överambitiös med en arbetsvillig och duktig unghäst. 
 
Och så får man chansen att tidigt få en avkomma av sitt unga sto, som förhoppningsvis är det bästa avelsstoet. Man arbetar ju för att aveln ska gå framåt, och då är det bra om de bästa unga stona kommer tidigt i avel, och kan bidra till ytterligare framsteg. Om man sedan vill låta henne tävla ett tag så har hon i alla fall hunnit få ett, eller kanske två, föl innan hon sätts igång på allvar. 
 
Nackdelen med att betäcka treåringar är att det är mycket annat man vill hinna med under sommaren med dem. Jag vill alltid visa dem på sommarpremiering och sedan också på riksutställning. Dessutom vill jag gärna ta tillvara sommaren för lite utbildning i form av grundridning (sparsamt) och helst lite körning också. Då är det inte så praktiskt att lämna iväg dem för betäckning, och det kanske dröjer länge innan hon är hemma igen. Man kanske hinner till premieringen ändå, men man vill ju gärna hinna matcha och ha henne i bästa skick också. 
 
Om man har egen hingst, eller nära till en passande hingst, så kan ju detta vara mindre problem. Jag vet att en del inte vill betäcka för att fullt ut satsa på visningen på riksutställningen. Å andra sidan tänker jag då på min Dalacin Kry, som fick 44 poäng och blev tvåa i en stor ring i slutet av september (det låg sent det året), och fick ett fint hingstföl den första april året efter. Det var den omtyckta Treo Kry. Jag åkte ganska långt till hans far Tölve, och åkte tidigt för att hinna få hem och träna Dalacin till visning i juli. Och det blev ju bra på alla sätt. 
 
Andra ston som fölat som fyraåringar hos mig är Muska, Furubäcks Ila, Henja Kry och Finja Kry. Desolett betäcktes inte förrän som fyraåring, och hon är i och för sig den enda som blivit riksetta av dessa, men det kan ju bero på andra saker. Finja kompenserade med råge och blev BIS som fyraåring med föl vid sidan - bra gjort!
 
I år planerar jag att betäcka Aska med Brynje. Och eftersom han ska till oss så blir det inte jättetidigt på säsongen. Jag är glad för att vi får denna chans att göra det lite enklare att få ihop alla önskemål. 
Finja Kry med Himmer Kry, som var hennes andra föl.
0 kommentarer

Färgstarka kurser

På vintern är det gott om kurser och föreläsningar. Utbudet är ibland större än tiden tillåter. Man vill ju så mycket... För min del handlar det både om att få glädjen att föreläsa och att få vara deltagare. Ibland lär jag mig nästan lika mycket när jag är föreläsare, tror jag. Båda är väldigt roligt.
De senaste två lördagarna har jag ägnat åt två olika kurser, båda väldigt färgstarka även bokstavligt talat. Först var jag hos Svenska hästavelsförbundet och föreläste för deras ungdomar om hästens färger. Det var ett tema som de själva önskat, och det märktes. De hade massor av bra frågor, och hängde verkligen med i svängarna när vi pratade både om hur färgerna ser ut, hur de nedärvs och vilka bekymmer som kan hänga ihop med vissa färger. I slutet gjorde vi några korsningsscheman, och jag åkte därifrån både inspirerad och glad. Jag tror att det finns hopp för hästavelssverige om det finns så här bra ungdomar att bygga på.
 
I lördags var jag mest åhörare till en spännande föreläsning om hästens anatomi och rörelser. Att se veterinär Morgan Lashley illustrera hur hästens anatomi fungerar genom att visa och förklara på en målad häst, påminde mig om att även ett ganska torrt ämne som anatomi (ja, det kanske hästens färger också är förresten) faktiskt kan illustreras på ett engagerande sätt. För mig som både veterinär och exteriördomare var det kanske inte precis en nyhet hur allt detta hänger ihop med hur hästen fungerar och mår, men det var en inspirerande påminnelse om att det ännu finns mycket att dela med sig av i ämnet. Det är ju så viktigt att kunna arbeta för hållbara och välmående hästar, och att i tid se små förändringar. Jag tror att flera fick lust att prova övningar för streching av sin häst också. Någon kanske fick lust att måla den med, men jag minns ännu vilken tid det tog att måla min zebra, så jag tror att jag nöjer mig med att se skelettet i tanken.
 
Och nu på lördag är det dags för domarkonferens. Medan Unni går kurs för grönt kort, tredje kursdagen. Det är som sagt mycket nu, men det är väl bara att njuta så länge det varar.
 
 
 
1 kommentar

Vinterbadare

Humle gillar verkligen inte att bada. Inte i sjön, inte i dusch eller badkar. Han tycker det är helt onödigt. Det är det oftast också. Han har en väldigt bra päls, som står emot fukt och smuts bra. Så han badas bara om han rullat sig i något som stinker, och det lyckas vi oftast förhindra. 
 
Men han älskar snö. Både att springa och skutta i, och att rulla sig i. Till och med när det bara är små fläckar kvar så passar han på. Han nästan kastar sig omkull, och så rullar han och gnor. Väldigt  nöjd med sin egen variant av bad. Det syns att han njuter.
 
0 kommentarer