Fjordcupen ger inspiration!

 
Fjordcupen går för första gången 2018. Jag vågar påstå att utan den hade det nog inte blivit något tävla alls för mig i år. Men jag tänkte att det kunde kännas kul att vara med och stötta en bra idé, som kom från några av medlemmarna i fjordhästföreningen, och som vi i styrelsen snickrade klart. Inte trodde jag i början av året att vi skulle klä upp oss så här tjusigt - Desolett och jag.
 
 
Så jag löste startkort för bruksridning och dressyr. Det kändes inom räckhåll att starta dessa grenar, men utan knuffen från cupen hade det nog faktiskt inte blivit. Min tanke var först att jag förutom att stötta idén också kunde hoppas på att vinna priset som lottas bland alla startkort.
 
Jag kompletterade senare med ett startkort i WE, och Desolett har också tävlat i dressyr med Ella inom cupen. Så tre grenar blev det för Desolett, och även om det var deppigt att inte nå målet på 60 % i dressyr vid tredje försöket (när jag varit så snopet nära förut) förra helgen, så är ju sanningen med ett total perspektiv att jag nått långt, långt över mina mål från i våras.
 
Vi har inte bara startat, vi har vunnit DM i bruksridning och vunnit Åsens cup i bruksridning. Vi har genomfört WE lätt C godkänt, och som sagt nästan lätt C och lätt B dressyr godkänt, och Ella har ridit Desolett godkänt i lätt B dressyr.
 
Så nu när säsongen går mot sitt slut (cupen går inom ett kalenderår), så ligger Desolett på en tredje plats i den totala cupen, och hon leder i två grenar: bruksridning och WE. Så jag ska inte gnälla att jag inte nådde målen i dressyr. Totalt har vi nått så mycket längre än i mina vildaste drömmar.
 
Och det är väl bäst att njuta nu. För till nästa år tror jag fler kommer att vilja vara med. I dressyr och hoppning är det redan stenhårt, men många andra grenar har lite tunt med deltagare. Så det är förstås en förklaring, delvis. Men jag har tävlat på riktig tävling bland andra raser och nått godkända resultat. Så jag tänker vara glad.
 
Minst lika roligt som mina egna resultat är att Hangvar Kry (bilderna ovan och närmast nedan) leder den totala cupen med fem godkända grenar (dressyrridning, bruksridning, brukskörning, sportkörning och hoppning). Det är bara så fantastiskt bra jobbat av hela teamet. Han leder också sportkörningen av de enskilda grenar han tävlat i. Hur det går för oss alla vet vi först när året är slut. Vill du läsa regler och ställning finns de på Svenska fjordhästföreningens hemsida. Cupen 2019 kommer med lite uppdaterade regler, och blir förhoppningsvis ännu roligare och bättre.
 
Och jag blir förstås inspirerad av alla andra duktiga ekipage med. Jag kan inte låta bli att bjuda på bilder på en del av dem. Titta och njut av några riktigt fina fjordekipage! Förutom resultaten på SM, så är alla andra tagna i konkurrens med andra raser på officiell tävling - ingen tvekan om att fjordhästarna hävdar sig väl! Nästa år tror jag det blir ännu större och betydligt svårare att nå en topp-placering. Det ska bli kul att följa!
 
Ledare i hoppning just nu är Felicia på Timmy, och de vann ju även fjord-SM i hoppning.
 
 
Ronja
 
och Trine ligger sexa i totalen, med två godkända grenar - bland annat distans, som inte så många är med i.
 
Tack vare några fina resultat även i dressyr ligger Johan och Kronos fyra totalt. I hoppning är de trea just nu.
 
 Kanton Unik är med i hoppning.
Trym är en lovande ung fjordhäst, som är med i cupen i dressyr. Nästa år får unghästarna en specialcup, så blir det förhoppningsvis ännu bättre för dem.
Sara är delaktig i Hangvar Krys resultat, då hon är hans kusk. Hon tävlar också sin unga Stjärnegutt så bra att han ligger tvåa totalt. Bild i dressyr ovan och sportkörning nedan.
Moa Belin är med i dressyr med flera hästar, bland annat Themas Tingla (ovan), som nyss kommit igång med tävlingskarriären och just nu är tre i dressyr, och så Lucidor (nedan) som är tvåa! De tävlar på lite olika nivå, men kul att se att även de lägre klasserna kan leda långt med cupens upplägg.
Emma och Lukas är ett ekipage med lång rutin. Även de är med i dressyr
Jutta Halsnaes och Emelie är också med och kämpar på i dressyr.
Stina deltar i dressyr med Gulmåras Zeke.
Leder i dressyr gör SM-vinnaren Rival Skovå, så det blir flera bilder på den vitblacke store valacken.
 
Nytorps Jimmy ledde dressyren ett tag i början, men konkurrensen är hård så de har trillat ner en liten bit.
Både Selene Grönkulla och Sol Grönkulla har resultat från såväl hoppning som sportkörning, och de ligger femma och sjua i totalen.
I hoppning ligger Malexia tvåa:
Stolplyckans Qarat är också ung, och gör fina resultat i dressyr.
 
Rebecca och Svalegårdens Charmör är ännu ett dressyrekipage - största grenen.
 
Till sist några fler bilder på Sara med Stjärnegutt och Hangvar i sportkörning
 
 
Om det är någon som inte vill ha med sin bild i bloggen så säg till, så tar jag bort alla bilder på dig. Om någon vill köpa bilder går det bra att höra av sig. Att ta bilder är förstås inte OK.
 
0 kommentarer

Inomhusdebut

Igår gjorde Unni och Denver sin första hopptävling inomhus. Det var lätt D A:0/A:0 i Vetlanda, och alltså bara andra gången som Unni red en tidshoppning.
 
Sedan de började tävla på lokal nivå har de hunnit med mest clear round-klasser. Sex sådana starter har de gjort sedan april, och bortsett från senaste tävlingen för några veckor sedan då Unni red lätt E och lätt D clear round, så har hon aldrig gjort mer än en start per dag. Bortsett från att de två första hade varsitt förargligt tidsfel så har alla rundor varit felfria, och alla alltså felfria på hinder. Även den stilhoppning och den andra A:0/A:0 som hon red i somras, har varit felfria ritter. Inte ett stopp och inte en rivning på hittills nio klasser (och åtta tävlingsdagar).
 
Tempot har blivit successivt bättre, och allt annat med, så nu kände sig Unni redo att satsa på lite snävare svängar och försöka få till en hygglig tid. Denver är inte supersnabb, men stabil och bra, och den mest älskade ponny man kan tänka sig. Dessutom alltid snäll och bra att ha med sig ut.
Det var 24 starter i kategori D, lätt D, och Unni startade som nia. Hon och Denver följde sin plan. Felfritt i grundomgång, ökade lite till andra fasen och red vägar hon bestämt innan, så felfritt även i fas två. Tiden placerade henne fyra efter målgång, men efterhand som klassen gick så kom förstås fler snabba och felfria. Vi räknade inte med något annat, och vi var jättenöjda som det var.
 
De slutade elva av 24, alltså på övre halvan. Riktigt bra jobbat av 22-årig ponny och 14-årig ryttare, som för ungefär ett halvår sedan red sin allra första hopptävling (inte ponnyn - han är van)! Någon tidshoppare blir han väl aldrig - det är han för gammal och klok för. Men jag tror att (bortsett från att det väl blir lite mindre tävlat en tid framöver) att den första placeringen inte är så väldigt långt borta. De har gjort en enastående resa tillsammans i vilket fall! Bra jobbat, Unni!
 
 
 
 
 
 
2 kommentarer

Kompisar

Med sin bästa vän går det bra att dela foder. Jag ser ofta två hästar stå bredvid eller mittemot varandra i samma hög grovfoder. Men det är bara vissa par som förekommer.
 
 
Ina och Iska förstås, föl och halvsystrar. De trivs ihop och gör gärna allt möjligt tillsammans. Äter också. Samma sak med Aska och Desolett.
 
 
Snälla Desolett kan dela med vem som helst. Ingen verkar kunna bli riktigt sur på henne. Hon äter ofta tillsammans med ett av fölen, oftast Ina. Ina och Iska kan äta ihop med Finja med.
 
 
Muska är helst själv. Iska kan få vara med, men helst ingen annan. Absolut inte Denver. De gillar inte varandra.
 
 
Om man får äta med sin vän är allt lugnt. Det är förresten väldigt lugnt i vår flock, även när de for nytt foder.
 
Jag har ibland undrat över varför det är så stridigt i många flockar. Av naturen slåss ju inte hästar om foder. De är ju inte rovdjur som ska kämpa om bytet. De ska beta och det kan alla göra samtidigt.
 
Klart att något extra gott vill alla ha. Och får man för lite grovfoder vill alla vara framme och förse sig. Kanske är det en konstlad hästhållning som driver fram ett ganska farligt beteende. Ja, jag menar om man råkar vara i vägen. Jag vet inte säkert, men det är värt att fundera på.
0 kommentarer