Betäcka på fölbrunsten?

Hästar är fascinerande. De går dräktiga längre än de flesta djur vi har, runt elva månader med rätt stor variantion. Och sedan brunstar de efter drygt en vecka (ibland tidigare) och kan faktiskt bli dräktiga då!
 
Ja, chanserna för dräktighet är lite lägre på fölbrunsten, som den kallas, men de är långt ifrån noll. Det är rätt otroligt att livmodern kan vara så pass återställd så snabbt efter förlossningen. Men man vet också att chanserna ökar för varje dag, så länge inte ägget redan gått förstås. Så de ston som har en lite senare första ägglossning kan det vara värt att ge en chans att bli dräktiga då.
 
Grundkrav är att fölningen gått bra och att stoet mår bra, som jag ser det. Och för mig tillkommer att jag inte vill åka bort med fölet så tidigt heller. Innan en vecka får man inte åka med dem (utom till veterinär om det behövs), men även strax efter det känns det inte bra. Det är tufft för både sto och föl.
 
Men om man har hingsten hemma blir det ju en annan sak. Om stoet nu släpper till förstås. En del är så rädda om sina föl att det inte går betäcka dem då.
 
Om man dessutom har ston som går en bra bit mer än elva månader så ger det en chans att inte få senare och senare och senare fölningar. Så är det för mig. Finja har flyttat fölningen en bit senare varje år, trots att hon blivit dräktig på den andra brunsten, när fölet är ungefär en månad.
 
Så i år betäckte vi henne på fölbrunsten. Ygne föddes tidigt den 30 maj, och det klassiska "nionde dygnet" var då den åttonde juni. Vi betäckte henne med Lindmarkens Brizard den kvällen. Brunsten var bra. På bilderna i inlägget ser du Finja Kry, Ygne Kry och Lindmarkens Brizard.
 
Två dagar senare brukar man betäcka igen, om brunsten inte är slut. Det var den inte, men den kändes inte klockren heller. På sluttampen tänkte jag. Kanske hade ägget redan gått. Det hade jag som veterinär kunnat kolla, men dagen var tillräckligt fylld ändå, så jag valde lyssna på magkänslan. Man vill ju minimera antal betäckningar, särskilt så här tidigt när de är lite mer infektionskänsliga. Och jag tänkte att det finns marginal att dröja lite mer än två dygn efter förra.
 
När vi brunstprovade henne nästa dag sa hon nej tack. Hon brukar ha ägglossning i god tid innan sista brunstsymtom, så jag tolkar det som rätt val att inte betäcka om dagen innan. Om hon blivit dräktig återstår däremot att se. Vi får hålla tummarna nu!
 
Antagligen gör jag samma sak med Desolett, om brunsten inte är över innan nionde dagen (och då kommer ju nästa rätt snart, så det är OK). Och om det känns ok. Hon är rädd om sitt föl gentemot sin flock, så kanske funkar det inte. Här finns lite mer att läsa om just fölbrunst:
https://stuterikry.blogg.se/2018/june/prova-brunst.html
https://stuterikry.blogg.se/2016/july/folbrunst.html
0 kommentarer