Dags för ultraljud

I torsdags var det dags för ultraljud av Finja. Hon var betäckt på söndagen 18 dagar tidigare, på nionde dagen efter fölbrunsten, men min gissning var att hon släppte ägget en eller max två dagar senare. Så därför dröjde jag någon extra dag innan jag kollade. Man brukar ju annars säga att man kollar på 16-17 dygnet normalt.
Brunsten skrev jag om här: https://stuterikry.blogg.se/2020/june/betacka-pa-folbrunsten.html
 
Att man vill kolla så tidigt beror på flera saker. Dels är det så att om stoet inte är dräktigt så är det dags för ny brunst cirka 16-17 dagar efter förra brunstens slut, så då får man veta ifall man behöver betäcka om. Man får ju då också ett tillfälle att kolla om allt ser normalt ut, eller om det finns anledning till ytterligare undersökning eller behandling.
 
Om stoet brunstar om så kan man ju få veta det med en vanlig brunstkontroll också. Men en viss procent av alla ston "hakar upp sig" och har en kvarstående gulkropp fast de inte är dräktiga, så de missas vid brunstprovning, men kan hittas med ultraljud och sedan behandlas, om man vill.
 
Dessutom är det bra att så tidigt som möjligt kolla så att stoet inte är dräktigt med tvillingar. De allra flesta tvillingdräktigheter hos häst slutar med kastning eller döda föl, även om undantag finns, så man brukar avbryta en sådan dräktighet eller ta bort den ena fosterblåsan.
 
En sådan åtgärd är lättast tidigt i dräktigheten, och misstänker man tvillingar händer det att man gör en första koll redan 14-15 dagar efter ägglossning. Innan dess är fosterblåsorna så små att det är svårt att ställa en säker dräktighetsdiagnos, och man utesluter inte dräktighet så tidigt. Men vid den tiden har de ännu inte fixerats på en plats i livmodern, vilket gör att man kan peta den ena åt sidan och krossa den. Det låter inget vidare, men går oftast bra.
 
Det finns alltså flera fördelar med en tidig ultraljudsundersökning, och riskerna är minimala. Däremot är det så att en liten andel av dessa tidiga dräktigheter inte klarar sig, av en massa olika skäl, och därför bör man följa upp med minst en koll till, helst efter 40- 45 dygn, då det är bra chanser att det fortsätter utvecklas fint, om det ser OK ut så långt.
 
 
Och det visade sig att mina tankar om när Finja hade ägglossning stämde perfekt. Hon hade en fosterblåsa som jag skattade till ungefär 17 dygn. Så det var rätt beslut att skippa betäckningen på elfte dygnet trots att hon var brunstig ännu då. Och nu håller vi tummarna för ett fint föl till maj nästa år! Förhoppningsvis kommer vi om ett tag kunna börja vänta på ett juni-föl för Desolett, men där är vi inte än.
Eftersom det bara är en halvtaskig bild på en fosterblåsa att visa så fyller jag ut med bilder på mamman, pappan, halvsyster och halvbror till det väntade fölet. Alltså Finja Kry, Lindmarkens Brizard, Brimi Kry och Ygne Kry.
 
0 kommentarer