Träna på att stå fint
Att ställa upp en häst bra för exteriörbedömning kan verka enkelt. Det är ju lätt att förstå hur benen ska ställas och så var det väl inte så mycket mer… Eller?
Ja, det som på pappret verkar enkelt är inte så lätt i verkligheten. Man behöver träna för att det ska gå bra. Och i värsta fall kanske det ändå inte är så lätt i ny miljö. Men utan träning går det säkert inte. Och några tips på vägen kanske kan vara användbart. Jag summerar det som jag kommer på. Har du fler goda tips får du gärna skriva en kommentar om det.
Träna, som sagt, en bra början är att se till att träna på det. Och sträva efter att lyckas och ha kul. Som vanligt, alltså. Många unga hästar (och en del andra) tycker det är trist att vänta och stå stilla. Så öva på det. Börja med korta stunder. Stanna, beröm och be hästen gå igen. Bättre göra kort och slippa hejda hästen som går iväg än att kräva för mycket. Undvik att det blir tråkigt och bråkigt.
Fast det är klart: man måste också tänja gränserna och stå stilla längre. Gör det lätt i början, igen så att ni lyckas. Välj bra tillfällen, och så massor av beröm när det går bra. Ibland kan det gå att träna på att vänta på sin belöning, t.ex. en bit morot. Man kanske får en till om man fortsätter vänta snällt –att få EN godis behöver inte betyda att gå. Det kanske kommer en till, om man fortsätter vara duktig. Så tränar vi unga hästar även vid uppsittning. Stå och vänta, olika länge, men tills man får gå.
Men om nu hästen går iväg så straffa den inte. Straff är väldigt sällan en effektiv träningsmetod. Däremot kan det vara bra att stoppa den och backa tillbaka till där den skulle stå. Lugnt och fint. Inte som straff. Bara en påminnelse om hur det skulle vara. Och så beröm sedan då. Spöet är bra att ha för att visa med, men inte ett medel för straff.
När man tränar för uppvisning så är första steget att få hästen att stå still. Men sedan ska den ju också stå bra, helst. I en del andra sammanhang fungerar det att hästen parkerar, liksom somnar. De kan vara prima för en körhäst som får vänta länge ibland. Här ska alla benen vara belastade, inte stå och vila. Och hästen ska ha öppna sidan mot domaren, dvs frambenet närmast domaren är längst fram och bakbenet närmast domaren är längst bak.
Precis hur långt bak som bakbenen ska vara är bra att lära sig känna igen. Hästen ska stå i balans, och om den står under sig ser den ut som en bulle och om den dras ut för mycket kan länd och rygg svanka. Det är lite olika hur mycket som är precis lagom beroende på hur hästen ser ut. De har förresten en bättre och en sämre sida, och även om domaren lär titta på båda, så kan det vara smart att välja bästa sidan mot domaren. Om man kan, och om det är den manfria sidan, för de som har en av varje.

Du som visar hästen ska stå framför den, och bäst är att stå en bit ifrån. Då minskar risken att du kör ihop halsen i onödan. Dessutom minskar också risken att du får ett slag av hovarna ifall hästen plötsligt skulle resa sig (ja, det händer inte så sällan). Dessutom kan du på ett bättre sätt faktiskt få hästen att stå stilla och stå på ett bra sätt.
Det där med vilken sida är ju en sak, men en annan är vilket håll hästen står. Om det lutar bör du alltid sträva efter att framdelen står högre än bakdelen – nästan alla hästar gynnas av det. Men annars kan det vara klokt att ha lite koll på hur det ser ut runtomkring. För det brukar hästar vilja ha. De flesta hästar står hellre med blicken mot det håll där det händer saker, eller där de andra hästarna är. Att ha det bakom svansen får många hästar att vilja snurra eller vända.
Tänk förresten på att förbereda halt och uppställning i god tid, så att hästen stannar framför domaren, och inte flera meter därifrån. Däremot ska du inte gå alldeles intill domaren, utan stå några meter ifrån – annars går det inte att se hästen.
Oj, det blev långt det här. Bara för ett litet moment av en hel uppvisning…Men om du klarar att stanna på rätt plats, ställa upp hästen någorlunda och framför allt får den att stå stilla där, så har du kommit en bra bit på väg. Bara det är inte alls så lätt som man kan tro.
Om du vill vara med och få en bedömning, eller bara se filmer med lite fler tips kan du läsa mitt tidigare inlägg:
https://stuterikry.blogg.se/2020/may/vill-du-testa-att-visa-hast-digitalt.html
