Vill du testa att visa häst digitalt?

Jag har alltid sagt att man ska vara försiktig med att döma hästars exteriör på en bild. Det finns så många felkällor som kan göra hästen både bättre och sämre. Kanske gäller delvis samma för film. Men jag är ändå sugen att ge det en chans.
 
Så jag tänker att nu är det läge att testa. Det mesta är inställt, så varför inte prova lite digital hästbedömning. Om du vill vara med så har du chansen nu!
 
Mitt upplägg är som en pay and ride eller liknande. Alltså är det ingen tävling och det kommer ingen resultatlista eller något officiellt resultat. Man får se det som träning och att kunna lära mer. Och alla som är med kommer få sitt eget protokoll tillbaka på mejl med kommentarer, och jag tänker ha följande erbjudanden:
 
1. Exteriör beskrivning av hästar och ponnyer av de raser som jag är behörig att döma. Dessa raser är: ardenner, connemara, dartmoorponny, exmoorponny, fjordhäst, gotlandsruss, kaspisk häst, new forest ponny, nordsvensk, shetlandsponny, shire, svensk ridponny samt welshponny och cob.  
 
2. Visningsbedömning för ungdomar som är födda 1994 och senare. Protokoll och instruktioner för vad som gäller finns på SHs hemsida: https://svehast.se/visningsklass/ Här kan du visa vilken ras som du vill.
 
Om du vill vara med i en av klasserna så kostar det 150 kr (inkl 30 kr moms), och väljer du att i samma visning delta i båda är priset 250 kr (moms 50 kr). Du får ett individuellt protokoll mejlat till den adress du mejlat från. Alla ungdomar som deltar i visningsbedömningen kommer också få en specialrosett för digital visning, som Svenska hästavelsförbundet kommer skicka till er (stort TACK för det!). Jag rapporterar alla som genomfört till SH. 
 
För att kunna göra bedömningen behöver filmen vara tagen i en sekvens, utan klipp. Det fungerar bra med mobilkamera, och använd helst den i liggande (landskap) vy. Ladda upp filmen på Youtube och skicka länken, eller skicka den med Wetransfer till mig (att mejla hela filmer fungerar inte). Jag vill också ha en bild i form av en vanlig uppställningsbild från samma tillfälle. Den mejlar du tillsammans med länk till filmen.
 
Jag och Ella har gjort ett exempel som visar hur filmen bör läggas upp och vad som är viktigt att tänka på: https://www.youtube.com/watch?v=xW6tZBztgPc För att kunna genomföra bedömningen är det viktigt att du följer dessa instruktioner.
 
Sammanfattningsvis ska visningen göras som en vanlig visning vid exteriör bedömning. Den som filmar tar domarens position och filmar så att hela hästen syns hela tiden, dvs inte zooma in för starkt, men förstås inte heller så att hästen är en liten suddig prick långt borta. I skritt och trav är det viktigt att det finns sekvenser rakt framifrån rakt bakifrån och från sidan, då hästen går rakt.
 
Vi har också en film som handlar om konsten att visa häst. Den har legat länge på Stuteri Krys facebooksida, men finns nu även den på Youtube, om du vill ha tips. Här är den: https://www.youtube.com/watch?v=L8YgJuj8jc8&t=5s
 
Jag har ingen aning om hur stort intresset är för detta, men det visar sig säkert. Om du vill vara med så mejlar du mig på adress [email protected] följande uppgifter:
- Hästens namn och reg.nummer samt ras
- Vilken klass/klasser du vill vara med i.
- För ungdomar behöver vi även upvisarens namn och födelseår samt en vanlig fullständig postadress så det går att skicka rosett.
Jag kommer svara på mejlet och anger där hur du ska betala din avgift (detta för att inte få in fler än jag kan hantera - först till kvarn gäller om intresset blir stort).
 
Jag kommer att publicera en del av de foton (uppställningsbilder) som jag får in, så genom att anmäla godkänner du detta. Jag kommer dock inte dela resultat och liknande uppgifter.
 
För de fjordhästar som deltar kommer jag också att ta chansen att testa att göra en linjär beskrivning. Dessa resultat kommer jag inte dela med ägarna förrän jag har hunnit få ett tillräckligt underlag och känner mig trygg i modellen. Men jag hoppas att det ska vara en bra början och ett sätt att testa en ny modell för rasen. Du kan läsa mer om denna metod att beskriva exteriör mm här: https://stuterikry.blogg.se/2017/may/vad-ar-bast-vid-linjar-beskrivning.html
https://stuterikry.blogg.se/2017/may/linjar-beskrivning.html
 
Visst låter det kul?! Hoppas att några vill vara med och testa något nytt. Det blir säkert inte helt lätt, men förhoppningvis får vi inspiration och lär oss mera! En del av det kan man kanske ha nytta av när det äntligen blir visning "på riktigt" igen.
 
2 kommentarer
Katarina

Får alla vara med eller bara de raser du är behörig för? :)

Svar: Hej!På visningsklass får alla vara med, och förstås även de som är över 26 (men utan rosett). Exteriör beskrivning känns bäst att göra på raser som jag har behörighet för. Även om det är inofficiella resultat och ännu osäkert hur bra det blir, så känns det bäst att dra den gränsen.
Stuteri Kry

Mira

Hur vet man vilka raser du har behörighet för? Kan du inte skriva det i inlägget så man vet om man kan anmäla sin häst eller inte?

mvh,
Mira

Svar: Hej! Det står i inlägget. Alla de raserna är listade i bokstavsordning. Och för visningsklass går det förstås bra med andra raser också.
Stuteri Kry