Varifrån kommer löss?

 
Nu är det säsong för löss hos hästar. Det känns ofta som om de dyker upp plötsligt. En eller flera hästar börjar klia sig och får kala fläckar. Ofta de mest långhåriga. Andra kan klara sig helt utan symtom.
 
Hos hästar är det de pälsätande lössen som är vanligt. Löss av olika typer, blodsugande och pälsätande, finns hos en massa olika djurslag. Många tycker att det är jättejobbigt när deras djur får löss.
 
Och det är klart att det är jobbigt. Det tyckte jag också när vi konstaterade löss hos våra hästar, eller rättare sagt hos en häst som vi hade köpt för en tid sedan då: https://stuterikry.blogg.se/2015/march/ovalkomna-gaster.html
 
Det är nu flera år sedan, och efter det har det varit helt lugnt. Jag tror att den viktigaste anledningen till det är att jag inte lämnade något åt slumpen den gången. Vi har ju inte jättemånga hästar, så jag behandlade alla.
 
 
Jag förstår om det inte alltid är möjligt, men jag tror att det skulle löna sig fler gånger än det sker. Och det beror på följande:
- Löss är väldigt noga med sitt värddjur, till skillnad från en del andra parasiter. Hästarnas löss trivs hos hästar och inte hos andra djurslag. Man får alltså inte löss från kor, hundar, vilt eller något annat djurslag.
- Löss behöver en häst att bo på för att överleva (alltså hästarnas löss - för andra djurslags löss gäller motsvarande). Visst klarar de sig en kort tid i miljön, så använder man korttidsverkande lusbehandlingsmedel behöver man även rengöra miljö och utrustning. Annars kan de knalla tillbaka till hästen igen när det är lugnt (badet över).
- Men löss kan inte överleva månader i stallet, som t.ex. ringorm kan. De klarar sig bara kort tid utanför hästen.
- Även om bara en häst har symtom så finns det oftast några löss på andra hästar. Det är fullständigt omöjligt att hitta få löss på en stor häst. Det kan ibland vara svårt nog att hitta dem fast man känner på sig att de finns. Jag lovar - för jag har letat på både hundar och hästar. Men på de som har symtom hittar man dem, om nu symtomen beror på löss. Se till att verkligen hitta minst en lus innan du behandlar - så du vet att det är rätt insats! Om hästarna har haft kontakt, på ett sätt som gjort det möjligt att löss (som inte kan flyga eller hoppa) kan ha flyttats från en till nästa häst, så tycker jag att man ska se det som att alla sådana kontakthästar också har löss.
 
Ta hjälp av din veterinär att få ett lämpligt medel för behandling. Beroende på medel så brukar man behöva behandla om en eller flera gånger. Det ska du få anvisningar om. För att kunna skriva ut receptbelagda medel behöver veterinären undersöka djuren, som grundregel, så räkna med att det behövs i de flesta fall.
 
Så varifrån kommer då lössen till ditt stall? Ja, allra mest troligt åkande på en häst. Den kan vara blank och fin, och kanske aldrig får symtom. Det kan vara en annan häst som kliar sig tokig många månader senare. Så lurigt är det ofta.
 
Vill du läsa mer, så titta gärna på SVA:s sida:
https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/loss-hos-hast/?epieditmode=False
 
 
0 kommentarer