Ensamt föl

De allra flesta som föder upp hästar har bara ett enda föl i taget. Det finns det statistik på, bland annat från Svenska hästavelsförbundet, och jag har skrivit om det bland annat här: https://stuterikry.blogg.se/2021/march/en-av-181.html
Så i år hör jag till denna grupp, den allra vanligaste, som har ett ensamt föl. Det är inte första gången det händer här, även om det är mer vanligt med två eller tre föl i samma årgång.
Jag tycker inte att det är optimalt att ha ett ensamt föl, men med en bra flock så fungerar det fint och jag har sett att det kan bli både trevliga och duktiga hästar.
Björke umgås mer med sina "systrar" (Brusali är väl inte syster till honom, men väl till Brimi, som i sin tur är syster även med Björke) och med Aska än med mamma. De leker och busar, och de lär honom spelregler och hästspråk. Han får förstå när det är nog, och han stärks av att flänga runt med de andra leksugna.
 
Jag ser då och då riktigt ensamma föl. Då tänker jag på sådana som bara har sin mamma som sällskap.
Jag såg ett vid ett ridhus för ett tag sedan. Sto och föl gick i en paddock, platt och med grus och utan något att äta. När jag passerade några timmar senare, långt innan solen gick ner, så var de inte kvar. Förmodligen installade redan, för det var tomt i de andra hagarna.
Jag har sett andra exempel där sto och föl går ensamma i en hage som liknar en gräsmatta. Bättre med gräs än utan, men platt mark och inga lekkompisar ger inte mycket inspiration. Dessutom tror jag att det är krävande för stoet, att utan andra hästar i närheten, hela tiden ta ansvar för alla faror som hästar oroar sig för.
Jag tänker att detta är inte en uppväxt som lägger grund för en stark och klok häst. Det kan gå bra ändå. Men risken att den inte blir bra på hästspråk är uppenbar, och det ökar risken för ett fortsatt ensamt liv. Ofta tas buset ut på människorna då. Eller så blir den bara ledsen. Bristen på lek påverkar inte bara psyket, utan också kroppen.
Så visst kan man föda upp hästar även om man bara har ett avelssto. Men jag vill rekommendera att fölet får leva i en flock, gärna med blandade åldrar och där det finns både leksugna kompisar och sådana som kan sätta gränser.
 
Det är mycket som vi ska lära de unga hästarna, och det är viktigt. Men allra viktigast tror jag att den grund som andra hästar lägger är.
 
0 kommentarer