Försöker underlätta resan

Någon blev avskräckt av mitt inlägg om hur krångligt det är att transportera hästar mellan länder. https://stuterikry.blogg.se/2022/february/krangligare-resa-till-em.htmlNågon annan hade frågat Jordbruksverket och menade att det inte var så illa som jag skrev.
Så jag lovade att gå till botten med detta, och jag fick snabbt svar från Jordbruksverket (eloge för det!). De började med att bekräfta det som jag skrivit om senast, men berättade också att de har sett till att göra en ny överenskommelse mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Den nya överenskommelsen är inte identisk med den tidigare, och det är ännu oklar om EU-kommissionen anser att det finns stöd att göra en sådan överenskommelse. Arbete pågår med att se över om det behöver göras justeringar eller större ändringar. I avvaktan på denna utredning tillämpas undantaget, men det finns alltså inga garantier framåt, även om det finns en god vilja.
Så för närvarande (och kanske för lång tid framåt) går det att flytta hästar mellan dessa länder för tävling enligt de villkor som står i Jordbruksverkets föreskrifter. Detta gäller nu:

Från och med den 17 oktober 2021 är förflyttning av registrerade hästdjur mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark tillåtet utan att hästdjuret åtföljs av ett djurhälsointyg under följande förutsättningar:

1. Hästdjuret är registrerat på en anläggning i något av dessa länder.

2. Syftet med förflyttningen är att hästdjuret ska delta i en tävling inom de grenar som omfattas av FEI:s regelverk, trav- eller galopptävling eller i avelsvärdering eller bruksprov.

3. Hästdjuret åtföljs av ett dokument som styrker kommande eller avslutat deltagande i en tävling, avelsvärdering eller bruksprov.

4. Det får maximalt gå 10 dagar mellan inresa till och utresa från det land där tävlingen, avelsvärderingen eller bruksprovet äger rum

Viktigt att notera är att det har kommit nya krav, som inte berör hälsointygen. De som vill åka till fjord-EM i sommar, eller andra tävlingar utomlands behöver ha koll på detta.

De nya kraven på registrering för transporter mellan medlemsstater, egenförsäkran, journalföring mm gäller för dessa förflyttningar, även om det inte krävs hälsointyg.

Och om man inte uppfyller dessa krav på transporter så kommer det snart finnas risk att man får betala sanktionsavgifter, som införs som en ny påföljd när man inte uppfylller djurskyddsregler inom vissa områden.

Så även den som varit med förut har skäl att läsa på vad som gäller med nya regler. Och så får vi väl hoppas att överenskommelsen ska hålla och blir kvar.

 
Bilderna idag är från EM 2016 på Vilhelmsborg.
 
0 kommentarer