Vintersmittor

Coronavirus finns hos många djurslag, och ibland blandas det ihop huruvida olika djurslag kan smitta varandra. Människans coronavirus, i den smitta som vi känner som Covid19, drabbar i de flesta fall inte våra vanliga husdjur (även om undantag finns).
 
Just nu är det enormt många som smittats av Covid19, och vi fick det här också, efter att ha klarat oss i två år, och trots tre vaccinationer. Vi blev inte jättesjuka, och det tackar vi för. Vaccinationen har troligen hjälpt oss undkomma det värsta.
Samtidigt hör jag om många hästar som insjuknar i hästens coronavirus. Denna smitta har vi inte känt till mer än några år (men längre än Covid19), och jag känner till flera exempel där den verkligen slagit hårt. Jag skrev ett inlägg om detta i bloggen för ett par år sedan: https://stuterikry.blogg.se/2020/march/smittsam-kolik.html
Efter det har jag pratat med flera hästägare spm drabbats och som vittnar om ett förlopp där hästarna blir väldigt dåliga, med hög feber och kraftigt nedsatt aptit. Många får diarré, en del kolik och andra symtom. Vissa kan få följdsjukdomar som fång av de kraftiga störningarna i magen. Verkligen inte roligt alls.
 
Och det är supersmittsamt, precis som vi nog har upplevt vår egen Covid, och jag hör att man i många fall inte vet hur eller var man har smittats. Man anser, så vitt jag kunnat läsa, ännu så länge att hästens coronavirus smittar via gödsel (direkt eller indirekt), och det kan ju räcka långt i och för sig. Här finns SVAs sammanfattning om corona hos häst: https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/coronavirus-hos-hast/
 
Det behövs inte mycket gödsel på skorna för att ta med tillräckligt mycket virus för att smitta en häst. Och handen på hjärtat; hur många byter skor på ridanläggningen där man åker och tränar eller ser till att hovslagaren och andra besökare gör det? Det är ingen tvekan om att det finns mer att göra för att hästfolk ska ha bättre smittskyddsrutiner. Delvis en utopi eftersom vi vill åka och träna och tävla, men ändå mycket som är möjligt som återstår att göra i många fall. Byta kläder och skor, och tvätta händerna - vi kan bli bättre på det.
 
Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på om hästens coronavirus kan vara lite likt det som vi ser både hos oss och andra djur, och där det kan vara en mix av symtom från magen och från luftvägarna. Kanske finns det även luftburen smitta för häst?
 
Hos nötkreatur har vi känt till coronavirus länge. Det kallas ofta för vinterdysenteri, för det är absolut vanligast under vintersäsongen och ger främst kraftig diarré hos djur i alla åldrar. Men det kan också ge luftvägssymtom, vilket inte är så ovanligt på kalv, där det kan utvecklas till allvarliga lunginflammationer. Mer om detta här, SVA igen:
https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/diarre-hos-vuxna-notkreatur/
Så som sagt, vi ska inte blanda ihop dessa sjukdomskomplex mellan djurslagen, och vi behöver inte vara oroliga att varken hästarna eller korna smittar oss med sina coronavirus. Men vi kanske ändå kan lära oss lite av varandra, inte minst om smittskyddsrutiner.
En sak som jag har funderat på är att man kanske inte ska flänga på meeting under vintersäsongen, då de här smittorna verkar trivas som allra bäst. Dessutom en tid då vi gärna kommer för nära varandra inne - inne i stall och ridhus där många som ska dela på ytorna. Att ta det lite lugnare i vintersäsongen, stå ut  med att det blir lite sämre tränat? Och framför allt vara supernoga med det som man lovar i hästägarförsäkran om att inga symptom funnits de senaste tre veckorna. Det kan kännas frustrerande, för vi vill så mycket. Men om man inte är frisk spelar det andra ingen roll.
 
Jag tror det är dags att igen påminna om att vi kan bli bättre på smittskydd.Det är jättesvårt, för alla behöver samarbeta. Man kan misslyckas ändå, men om vi alla verkligen försöker så kommer det göra skillnad. Och det är inte bara hästbranchen som kan bli bättre. Jag avslutar med att dela en artikel om smittskydd och coronavirus hos kor och sedan SVAs råd vid smitta.
https://www.vxa.se/globalassets/dokument/fordjupningar/dou/2012/smittskydd--har-vi-rad-att-lata-bli.pdf
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/smittskydd-for-hast/
 
0 kommentarer